Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. / P.R. ]

09. 02. 2023. 21:42 >> 06:38
9

ODBOR PREDLOŽIO

Skupština sjutra da ne glasa o Zakonu o imovini

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložiće Skupštini da sjutra ne glasa o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

Odbor je sedam sati saslušavao ministra pravde i predstavnike državnih institucija povodom izmjena Zakona, koje je predložila Vlada.

Na sjednici je dogovoreno da se članovi Odbora ne izjašnjavaju večeras o predloženom aktu.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je rekao da će izvještaj sa sjednice biti uredno dostavljen Skupštini, i da će predložiti da se sjutra u plenumu ne izjašnjavaju ni poslanici, već da se nastavi rad na pomenutom zakonu.

“Sjutra nije sudnji dan, a stav Odbora ipak obavezuje Skupštinu da zastane i da se poradi na ovom rješenju”, kazao je Koprivica.

On je predložio da nakon usvajanja dnevnog reda bude zatražena pauza kako bi se Predlog zakona doradio.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je novina i uvođenja Zaštitnika imovinsko pravnih interesa u čitav koncept oduzimanja imovine.

“U središtu pažnje nije osoba, već je fokus na samoj imovini”, kazao je Kovač, pa će, kako kaže, fokus biti na utvrđivanju toga da li je imovina stečena na zakonit način.

“Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa neće raditi istragu u pogledu bilo kojeg lica već će provjeravati imovinu”, naveo je Kovač.

Ne smata da Zaštinik u stručnom smislu nema kapaciteta da vodi ove postupke.

“Mislim da će postupci u ovom slučaju biti mnogo jednostavniji nego što se to predstavlja”, kazao je Kovač i dodao da će tužilaštvo voditi cijeli postupak finansijske istrage.

 

Generalni sekretar Vlade Boris Marić smatra da je ovakav zakon neophodan crnogorskom pravosudnom sistemu, da bi koncept pravde mogao da oživi.

„Znam da su neka od ovih rješenja izazov za institucije, ali je i ovdje u prvom planu volja i na koji način će se dalje razvijati institucije“, kazao je Marić.

Srce ovog mehanizma je kako kaže - finansijska istraga.

"Tužilačka organizacija treba posebno da povede računa o efektima finansijske istrage koja treba da bude osnov dokaznog postupka da bi se uspjelo", poručio je Marić.

Pravni ekspert SE Milorad Marković kazao je da je učestvovao u izradi izmjena i dopuna ovog Zakona.

Marković je pojasnio da se u finansijskoj istrazi ne ispituje krivica lica, već imovina i utvrđuje se da li je ona u disproporciji sa njegovim primanjima.

Pojasnio je i da Ustav zabranjuje retroaktivnu primjenu zakona.

„To znači ako bi uvodili novi sistem i zakon to bi značilo da bi mi taj zakon ne bi mogli primjenjivati retroaktivno“, saopštio je Marković i dodao da su zbog toga urađene izmjene zakona.

Kazao je i da je u parničnom postupku teret dokazivanja na licu čija se imovina ispituje.

"Važeći zakon je imao jednu anomaliju tj. predugo trajanje krivičnog postupka i morala se čekati pravosnažna presuda da bi se pokrenuo postupak. Eksperti EK, kako kaže, ovaj model oduzimanja imovine ocijenili su veoma pozitivim i da su stavljene određeno rezerve. Kako dodaje i ovaj model oduzimanja može imati probleme u primjeni.

„Primjena ovog zakona podrazumijeva i ljudske resurse i sve druge kapacitete policije, tužilaštva i svih drugih organa“, kazao je Marković.   

Specijalni tužilac Miloš Šoškić saopštio je da nam treba efikasan i efektivan zakon, sa brzim postupcima koji će rezultirati oduzimanjem nezakonite imovine. U tom kontekstu kazao je i da postojeći zakon nije efikasan.

Šoškić je iznio niz primjedbi na predložene izmjene zakona.

„Ovaj zakon je jako važan i mislim da određuje u kom pravcu ćemo da idemo kao društvo, ne tiče se bilo čijeg mandata i ovaj Zakon mora da nas sve naživi i pošalje poruku da niko ne može da ima nezakonito stečenu imovinu“, poručio je Šoškić.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je da je riječ o veoma važnom zakonu, koji je potreban u borbi protiv kriminala i korupcije.

Kaže i da u Višem sudu kroz mjere tajnog nadzora čuju kako se upravo kroz imovinu pokušava prikriti korist stečena nelegalnim putem.

Savić je saopštio i da je pred Višim sudom bilo 20-ak predmeta proširenog oduzimanja imovine.

“Samo su četiri slučaja bila značajnija, ostali su bili bagatelni i bojim se da će tako i ostati”, saopštio je Savić.

Izrazio i je veliku skepsu u odnosu na to kako će se primjenjivati neke odredbe.

"Čini mi se da je sistem komplikovan i negdje u svijetu nemamo ovakav sistem", kazao je Savić.  

Na konsultativno saslušanje pozvani su predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za sprječavanje korupcije i zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Poziv je upućen i direktorici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanji Ćalović Marković, zastupnici Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentini Pavličić, generalnom sekretaru Vlade Borisu Mariću, kao i nezavisnim ekspertima, predstavnicima Udruženja pravnika, Ministarstva finansija, Akcije za ljudska prava.

Odbor je ostavio mogućnost da se i druge nevladine organizacije i pojedinci prijave za učešće u konsultativnom saslušanju.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković je ukazala da ni za jednu od tri verzije ovog teksta nije bilo javne rasprave i nema mišljenja organa koji bi trebalo da ga sporovode, a kamoli javnosti.

"Ukazivala sam više puta na konfuziju oko krivičnog i parničnog postupka i sve probleme koje to može da izazove oko procesiutranja i u prvoj fazi postupka, a veći problem je što su ostavljena velika diskreciona prava tužiocima da odluče da li će i u kojim slučajevima da koriste ovaj zakon. Zatim zaštitniku imovinsko pravnih odnosa omogućavaju dodatno da odluči da li će, iako je tužulaštvo procijenilo da postoje sumnje na nezakonito bogaćenje, da pokrene postupak i to sve u roku do 60 dana, inače su ta lica abolirana ", kazala je Ćalović Marković.

Svi se, ističe, slažu da je potrebno uvesti novi postupak otimanja imovine, ali on mora biti kompatibilan sa drugim zakonima ove države.  Kako je dodala uz slabe kapacitete nadležnih organa uspjeti da se sve okonča za 60 dana je gotovo nemoguće.

Kaže da Ministarvo uporno daje netačne inforamcije i hoće da ubijedi da ministar pravde bolje zna od predstavnika EU hoće li države članice sarađivati sa nama, ako usvojimo jedinstevi sistem oduzimanja imovine na svijetu, za koji oni nikad nijesu čuli.

"Ministar nije rekao da će da postoje problemi u toj saradnji, ali to me ne iznenađuje jer čovjek koji bi predložio zakon kojim se aboliraju svi koji su sticali imovinu 90-tih nema problema ni na ovaj način da nas dovodi u zabludu", kaže direktorica MANS-a.

Iznenadila je, kaže Pavličić koja treba da nas zastipa i Strazburu, a koja je pročitala da je Evropska komisija rekla da hidbridni režim građanskog i krivičnog zakonodavstva nije neophodno problematičan, ali je propustila da kaže da iza toga stoji zarez, a ne tačka. Iza zareza je sve suprotno onome što je kazano.

"Tamo piše da hibridni režim nije neophodno problematičan, ali mora da ima proceduralne zaštite upisane u praksi Evropskog suda za ljudska prava i uzme u obzir očekivanu efikasnost zakona u specifičnom crnogorskom kontekstu. Procjena eksperata ukazuje na ozbiljne rizike u toku implemetacione faze. Kažu nemojte da ga usvajate, vratite ga na javnu raspravu, uskladite sa međunarodnim standardima, jer u suprotnom neće biti moguća međunarodna saradnja. A ja vam tvrdim da je 99 odsto, nezakonito stečene imovine na ime firmi iz inostransta, zato je ta saradnja ključna", poručila je Ćalović Marković.

Treba nam zakon kakav ima Italija, i teret dokazivanja treba da bude na optuženom.

"Našli ste najgori način da se borite sa tim problemom i ako sam ranije mislila da je neznanje, sada sam sigurna da je u pitanju namjera da se neka lica, pa i iz ministrove okoline zaštite i ne vrate imovinu državi. Da je drugačije bilo bi javne rasprave ranije. Bolje može i mora, i vi ste nam to obećaali", poručila je ona ministru. 

Poslanica SNP-a Milosava Paunović je pitala Ćalović Marković ko je to uzeo pare devedesetih iz SNP-a.

“Ne stoje ove bajke ko je to krao iz SNP-a pa se sada štiti kako to kaze Ćalović Marković”, dodala je ona.

Ćalović Marković poslanici Paunović je odgovorila da je Milo Đukanović krao devedesetih kao lider jedinstevene partije.

"Vi dolazite iz partije nove vlasti, ne znate. Vi se bavite MANS-om, a ne nijednim čovjekom iz prethodne vladavine od 30 godina, koji je stekao stotine miliona”, odgovorila je direktorica MANS-a. 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније