Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

09. 02. 2023. 12:24 >> 06:40
1

ABAZOVIĆ

Policija da uđe u Glavni grad, trajekt vraćen državi, popis u novembru

Premijer Dritan Abazović pozvao je Sektor za privredni kriminal Uprave policije da uđe u Glavni grad, koji je označio aktivnim učesnikom devastacije na obalama rijeke Morače. On je, na današnjoj sjednici Vlade, istakao da je trajektna linija Kamenari-Lepetani od sada pod kontrolom države, te da "nema ništa protiv da prevoz bude besplatan, dok se ne riješi pitanje koncesija". Popis stanovništva u Crnoj Gori, kako je odlučeno, održaće se od 1. do 15. novembra ove godine.

Državni telekomunikacioni operater?

Vlada Crna Gore zadužila je šest osoba da pripreme preliminarnu informaciju o mogućnostima osnivanja državnog telekomunikacionog operatera.

"Crna Gora, preko CEDIS-a, već ima instaliranu mrežu preko koje može da se instalira telekomunikaciona kompanija. CEDIS ima ponudu postojećih operatera da to izda na 10-20 godina. Da li da pravimo našeg operatera i zaradimo ili da ustupimo za manje pare drugima", obrazložio je Abazović.

Predložio je da se, za početak, formira radna grupa od šest ljudi.

"Oni bi napravili informaciju šta mi imamo od infrastrukture, koliko bi investicija koštala državu, dokle bi se moglo i šta bi bili konačni benefiti... Ako vidimo da to ima nekog smisla, možemo da idemo dalje", dodao je Abazović. 

Ocijenio je da bi osnivanje državnog telekomunikacionog operatera pozitivno uticalo i na privatne.

Dodao je da država ovim ništa ne gubi, a da je ideja dobra.

"Ne vidim kako ovo ne bi bilo super profitabilno, osim ako se nešto loše uradi, pa taj servis ne bude kako treba. Vidim veliku mogućnost", istakao je predsjednik Vlade. 

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, ocijenio je ideju dobrom i istakao da su u ključnim državama EU telekomunikacione usluge "pod državnim skutima".

"Neka se na osnovu preliminarnih informacija pokaže da li da idemo dalje sa projektom", kazao je ministar. 

"Sektor za privredni kriminal da uđe u Glavni grad"

Premijer je pozvao Sektor za privredni kriminal Uprave policije da uđe u Glavni grad.

"Glavni grad je aktivni učesnik devastacije na obalama Morače i aktivni učesnik sabotaže uklanjanja ilegalnih objekata. Ovo što se dešava je bruka", kazao je Abazović.

U pitanju je, kako je dodao, ponižavanje države.

"Ko nije odlučan da radi u skladu sa zakonom, slobodan je da ide kući", poručio je premijer. 

Dodao je da na stotine krivičnih prijava niko nije procesurirao, 90 u ovoj i prošloj godini...

"Ne znači da se nešto neće promijeniti, idemo jedan po jedan problem, vrlo sam optimističan, prošli smo agendu, a sada idemo na lijepe stvari. U državi su ostale samo tri-četiri kritične tačke, potom ćemo da pričamo o razvoju. Nama trabaju ljudi koji su odlučni", saopštio je predsjednik Vlade. 

"Pomorski saobraćaj ne može da radi van zakona"

Vlada je na predlog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) usvojila Informaciju o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za trajektnu liniju Kamenari-Lepetani. Stavljen je van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari - Lepetane dat na upravljanje kompaniji "Pomorski saobraćaj".

Premijer je istakao da u papirima trajektne linije Kamenari-Lepetani nema, te da Morsko dobro upravlja samo pristaništima. Istakao je da su "od ovog momenta Kamenari-lepetani pod kontrolom države". 

"Moramo da donesemo nove zaključke. Pomorska sigurnost se ne odnosi na saobraćaj, odnosno upravljanje lukama. Neko mora dobiti koncesiju, do tada, 45 dana može da ostane ovakakv status ako Pomorski saobraćaj bude želio... Nakon tog roka, Morsko dobro mora da preuzme upravljanje trajektnom linijom, ako se to ne desi ranije do završetka procesa koncesije, koje shodno zakonu, može dobiti bilo ko", poručio je Abazović.  

Jedna privatna kompanija, dodao je on, spremna je da besplatno ustupi korišćenje plovila, kako bi se odbvijao saobraćaj u prelaznom periodu. 

"Pomorski saobraćaj ne može da radi van zakona Crne Gore. I ne može za pristaništa od 200.000 eura da drži liniju koja donosi nekoliko miliona eura i totalne monopole", istakao je Abazović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da se stavlja van snage zaključak Vlade iz 2019. godine, kojim je produžen ugovor iako nije bila data koncesija. 

Ministar Damjanović je kazao da će novi koncesionari vjerovatno smanjiti cijene prevoza trajektom, na šta je premijer kazao da "nema ništa protiv da, dok se ne riješe koncesije, prevoz bude besplatan".

"I sa manjim cijenama prevoza, država se će više prihodovati nego do sada", dodao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić. 

Državni sekretar u MKI Admir Šahmanović kazao je da će dodjelom koncesije stvoriti uslovi da država kroz naplatu naknade počne da ostvaruje prihode.

Dukley marina ima rok od sedam dana da oslobodi Luku Budva

Preduzeće Morsko dobro obavijestiće Dukley marinu o raskidanju ugovora o korišćenju Luke Budva i dati im rok od sedam dana da je oslobode, kako bi njom, do završetka procedure za dodjelu koncesije, upravljala budvanska opština, odlučila je danas Vlada.

Vlada je na sjednici dala saglasnost na Predlog sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva, koji su zaključili Morsko dobro i Opština Budva.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, kazala je da je Morsko dobro u januaru dostavilo tom resoru, radi dobijanja saglasnosti Vlade, Predlog sporazuma o ustupanju Luke Budva, smatrajući da su se stekli uslovi za njegovu realizaciju.

“Privredni sud je usvojio prigovor Morskog dobra i ukinuo prethodno rješenje tog suda, kojim je bila donesena privremena mjera koja je zabranila korišćenje dijela izgrađene obale i akvaprostora Luke Budva”, rekla je Novaković Đurović.

Time su se stekli uslovi da se realizuje sporazum i Luka Budva ustupi na korišćenje Opštini Budva, do završetka koncesionog postupka.

“Predviđeno je da sporazum stupa na snagu danom davanja saglasnosti na sjednici Vlade i traje do završetka procedure za dodjelu koncesije”, dodala je Novaković Đurović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da će Morsko dobro učiniti javnim raskid ugovora o korišćenju Luke Budva sa Dukley marina i dati im otkazni rok od sedam dana.

“Sljedeći četvrtak, ako sami ne oslobode, Morsko dobro preuzima marinu u Budvi. Neka se raspiše koncesija, neka uzme bilo ko, ali na zakonit način. Do tada, država stavlja šapu na sve. Nećemo dozvoliti da niko više ponižava državu Crnu Goru, niti da državu bača pod noge. Ni privatniku, ni javnom preduzeću, ni službeniku, ni inspektoru, ni policajcu, nikome”, poručio je Abazović.

On je rekao da država ima pravo, kao i sve ostale zemlje, da upravlja svojom imovinom.

“Naša je obaveza da se staramo o državnoj imovini”, zaključio je Abazović.

"Popis značajan za buduće prilike"

Povodom Predloga uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da je Monstat predložio period od 1. do 15. novembra 2023. kao adekvatan period za realizaciju popisa.

"Mislim da je OK da i ovu obavezu, ako to okolnosti dozvole, realizujemo do kraja godine", dodao je premijer i podsjetio da je posljednji održan 2011. 

Ministar zdravlja, Dragoljub Šćekić, rekao je da je predlog o popisu bio predložen od 43. Vlade.

"Stavili smo to kao prioritet i on znači puno za buduće prilike u Crnoj Gori", rekao je Šćekić na sjednici.

Prva tačka na sjednici bila je Usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, pozdravila je nezdavni odabir kandidata za sudije Ustavnog suda. 

"Još jednom apel poslanicima da na sjednici parlamenta izglasaju sudije i sutkinje, ta podrška za dalji evropski put je izuzetno važna", istakla je ona.  

Premijer Dritan Abazović saopštio je da je 27. februara prilika da "bustujemo evropske integracije".

"Čino bih volio da se izaberu sva četiri člana, mislim da bi to bilo odgovorno", dodao je Abazović. 

Ministarka Novaković kandidovala je na sjednici vlade informaciju o potrebi hitne mjere sanacije terena u zahvatu vodizvorišta Bolje sestre, sa elementima ekološke katastrofe.

“Ta priča je skroz realna, infrastruktura postoji. Ali, ima mnogo posla”, rekao je premijer.

Na početku sjednice je minutom ćutanja odata pošta stradalima u razornim zemnjotresima u Turskoj i Siriji.

Predlog dnevnog reda za danas pogledajte OVDJE

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније