Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

13. 02. 2023. 12:43   >>  12:44

DUKAJ U UJEDINjENIM ARAPSKIM EMIRATIMA

Potpisan Memorandum o razumijevanju za oblast sajber bezbjednosti

Ministar javne uprave Maraš Dukaj potpisao je danas u ime Crne Gore Memorandum o razumijevanju sa šefom Savjeta za sajber bezbjednost UAE, dr Mohamedom Hamad Al-Kuwaitijem u Dubaiju, navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo, što sam danas imao priliku, da u ime Crne Gore, potpišem Memorandum o saradnji i razumijevanju. Očekujem da ćemo kao rezultat, imati priliku da u skladu sa naprednim praksama, na lakši i brzi način, dođemo do ostvarenja naših ambicioznih zamisli kada se govori o zakonodavnom okviru, edukaciji i prevenciji i odgovoru na potencijalne sajber napade", kazao je Dukaj na potpisivanju.

Istakao je da je od posebne važnosti i činjenica da se ovaj memorandum ne odnosi samo na Ministarstvo javne uprave nego i na sve relevantne institucije iz sistema i privrede Crne Gore.

Dukaj se zahvalio domaćinima na ukazanom povjerenju i otvorenosti za dalju saradnju.

Kako se u saopštenju ističe, potpisivanje Memoranduma je prvi korak u realizaciji pomoći Savjeta za sajber bezbjednost UAE Ministarstvu javne uprave Crne Gore za osnivanje Bezbjednosno-operativnog centra Vlade Crne Gore CIRT (Cyber Incident Response Team) i Agencije za sajber bezbjednost.

"Imajući u vidu da je sajber bezbjednost jedan od najvećih izazova modernog doba, te da zahtijeva intenzivnu međunarodnu saradnju i kontinuiranu razmjenu iskustava, informacija i znanja, kako na regionalnom, tako i međunarodnom planu, Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati inteziviraće se saradnja u oblasti sajber bezbjednosti i sajber saradnje", navodi se u saopštenju Ministartsva javne uprave. 

 Ističu da se dokumentom promoviše saradnja u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, zakonodavna i regulatorna rješenja u toj oblasti, odnosno saradnja u prevenciji sajber rizika i odgovorima na sajber napade.

Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama Svjetskog samita Vlada koji se održava od 13. do 15. februara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Svjetski samit Vlada je globalna, neutralna, neprofitna organizacija posvećena oblikovanju budućnosti vlada. Samit, u svojim raznim aktivnostima, istražuje dnevni red sljedeće generacije vlada, fokusirajući se na iskorišćavanje inovacija i tehnologije za rješavanje univerzalnih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava", zaključuje se u saopštenju Ministarstva javne uprave. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније