Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

17. 02. 2023. 11:06   >>  11:01

PARLAMENTARNA GRUPA NjEMAČKOG BUNDESTAGA

Podrška za Crnu Goru da postane sljedeća članica EU

Evropska integracija Zapadnog Balkana će biti u fokusu rada Savezne Vlade Njemačke, što potvrđuje i činjenica da je ministarka spoljnih poslova Njemačke, Analena Berbok, evropsku integraciju ovog regiona uvrstila među tri ključna prioriteta svoga rada, poručeno je sa sastanka ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i rukovoditeljke radom Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković Đurović sa Parlamentarnom grupom za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope.

„Ovdje smo da upoznamo Crnu Goru i nađemo način kako da vas podržimo da postanete sljedeća članica Evropske unije. Morate raditi na izgradnji institucija, posebno pravosudnih i napredovati u oblasti vladavine prava kako bi zadržali mlade ljude u Crnoj Gori, ali i kako bi privukli investitore“, kazao je Tomas Haker iz Slobodarske partije (FDP).

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, on je dodao da je jako važno da crnogorski parlament izabere ne manje od četiri sudije Ustavnog suda, kako bi ovaj sud mogao normalno da funkcioniše i donosi odluke. Kako je pojasnio, to je posebno značajno s aspekta predstojećih predsjedničkih izbora. On je najavio i češće posjete predstavnika Bundestaga jer je, kako je dodao, Njemačka Vlada obećala da će pratiti Crnu Goru na njenom putu ka EU. „Mi smo, kao poslanici Bundestaga u obavezi da se više posvetimo Crnoj Gori“, poručio je Haker.

Ministarka Novaković Đurović je upoznala Njemačke parlamentarce sa trenutnom situacijom u oblasti evropske integracije, posebno u dijelu vladavine prava i zaštite životne sredine.

„Vladavina prava je preduslov za sve ostale procese u društvu, a kompletiranje najvažnijih institucija je osnova za iskorak na tom polju. Očekujem da će Skupština izglasati sve sudije Ustavnog suda jer smo svi svjesni koliko je to važno za ubrzanje svih ostalih reformi u društvu“, rekla je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je Vladi značajna podrška, ali i konstruktivna kritika, koju dobija od EU institucija, ali i država članica. Naglasila je da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU i da u tom pravcu nema i neće biti nikakvih promjena.

„Crna Gora je u odnosu na svoje kapacitete pokazala da je veliki prijatelj Ukrajine. Određeni procenat vojnog budžeta je usmjeren za pomoć Ukrajini, a produžene su i mjere za podršku izbjeglicama iz ove zemlje, a njih je u Crnoj Gori trenutno preko sedam hiljada“, kazala je Novaković Đurović.

Parlamentarna grupa za jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga boravi u posjeti Crnoj Gori u okviru regionalnog obilaska, koji uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Delegaciju čine predsjednik grupe Bundestaga Josip Juratović iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i njegovi zamjenici poslanik Zelenih Boris Mijatović, kao i Slobodarske partije (FDP) Tomas Haker.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније