Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г.

22. 02. 2023. 20:11   >>  23. 02. 2023. 08:48 8

VUKČEVIĆ U "STAVU"

"Nacionalizam je projekat, ne vjerujem u teorije zavjere"

Predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević kazao je u emisiji "Stav" na TVCG da je nacionalizam projekat, te da ne vjeruje u teorije zavjere u smislu nekih moćnih centara koji su napravili strategiju.

"U tome što smo podijeljeno društvo nismo izuzetak pored drugih, ali je zabrinjavajuće zašto su te podjele tako duboke. Mislim da je prvo mjesto na kojem mi gradimo svoju priču, na dodiru velikih civilizacijskih krugova istoka i zapada, bez obzira gdje im je sjedište", kazao je Vukčević.

Vukčević navodi da od Berlinskog kongresa i međunarodnog priznanja Crne Gore postojanja 1918. godine ona nije uspjela kao država da se nosi sa društvom.

"Zabrinjavajuće je što su društvene podjele toliko velike da one ne omogućavaju onome što se naziva građanski princip konstituisanja države da se oblikuje politički", navodi Vukčević.

Ističe da on lično vjeruje u Crnu Goru kojoj je kultura temelj, građanstvo princip i država cilj, te da je jedna činjenica stvarnosti, a druga razmišljanje o stvarnosti.

"Često će se čuti da su balkanske države nedovršene države, ali suštinsko pitanje nije što je nedovršena već zašto ona nije dovoljno utemeljena. Osnovna činjenica je u podatku da mi u proces modernizacije ulazimo suviše kasno", navodi Vukčević.

Ističe da će polako u Crnoj Gori razvijati svijest, bez obzira na sva uvjerenja, da smo mi građani Crne Gore.

"Nacionalizam je projekat, a ja ne vjerujem u teorije zavjere u smislu nekih moćnih centara koji su napravili strategiju, što ne znači da toga nema", kazao je Vukčević.

Navodi da je osnivanje svake nacionalne države jedna vrsta projekta.

"Činjenica je da to nije samo projekat koji postoji na ovim prostorima već da je to univerzalna priča Evrope pa i svijeta u procesu modernizacije. Ukoliko mi želimo da stvaramo državu koja će biti stabilna, koja će biti manje podijeljena moramo insistirati na tom građanskom konceptu države", ističe Vukčević.

Kaže da to ne znači ukidanje nacije.

"Mislim da je odgovor na priče nacionalističke, patriotski profesionalizam u radu", navodi Vukčević.

Vukčević ističe da je teško živjeti život druge generacije.

"Ja toj generaciji ne pripadam, ali onoliko koliko budem mogao u institucijama gdje sam, doprinosiću tome", navodi Vukčević.

Ističe da, pored svih iskustava, vjeruje da nijesu mrtvi ideali da je moguće napraviti boljeg čovjeka i humanije društvo.

"Imali smo tri Vlade sa nejednakim trajanjem. Mogu reći da nijedna od tih Vlada iako su imali različite pristupe, nije dovela u pitanje koncept države i postojanje Crne Gore kao suverene države", kazao je Vukčević.

Istakao je da su Vlade u kojoj je premijer bio Duško Marković, ona u kojoj ga je naslijedio Zdravko Krivokapić i sadašnja Vlada Dritana Abazovića podržale koncept izgradnje i utemeljenja Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, te da im je on na tome zahvalan.

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније