Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

05. 03. 2023. 07:10 >> 18:09

ODJECI PREPORUKE SAVJETA EVROPE

"Saglasnost funkcionera da ne bude uslov za uvid u bankarske račune"

Novi zakon o sprečavanju korupcije trebalo bi krajem aprila ili početkom maja da se nađe u skupštinskoj proceduri, kažu iz Radne grupe zadužene za izradu nacrta tog akta. Neke od novina koje bi zakon mogao donijeti su da Agencija ima uvid u bankarske račune bez saglasnosti funkcionera, kao i da je funkcioner obavezan da prijavljuje imovinu i za djecu koja ne žive s njim. U Agenciji za sprečavanje korupcije vjeruju da će novi zakon unaprijediti njihov rad. Problematizuju, međutim, način na koji je osnovana Radna grupa.

Eksperti Savjeta Evrope, koji su uključeni u izradu Zakona o sprečavanju korupcije, predlažu da se novim zakonskim rješenjem Agenciji omogući pristup bankarskim računima bez saglasnosti javnog funkcionera. Iz Agencije kažu da podržavaju takvo rješenje.

Direktorka agencije Jelena Perović smatra da je i primjenjivoi nužno da se to dozvoli.

"Poenta je da mi vršimo uvid u bankarske račune i nas ne interesuje gdje novac odlazi i kako se troši. Nas samo zanima kako se novac prima i od koga se prima a ono što je još važnije su krediti jer kroz zaduženja funkcionera i kroz njihove žirante možemo da dođemo do povezanih lica", kazala je Perović.

Iz skupštinske Radne grupe koja je zadužena za izradu Nacrta zakona smatraju da Agenciji treba omogućiti uvid u bankarske račune kako bi mogla preventivno da djeluje.

Poslanik DF-a Dragan Bojović kaže da se vidjećeti da li je to kompatabilno s drugim zakonskim rješenjima.

"Koliko znam, to je i ranije pominjano, ali nije moglo zbog nekih drugih rješenja, odnosa banke i klijenta, čuvanja bankarske tajne, ali ja mislim da svakako treba omogućiti Agenciji da dođe do podataka, bez obzira da li ima saglasnost funkcionera", smatra Bojović.

Radna grupa saglasna je i da bi zakon trebalo da sadrži obavezu javnog funkcionera da prijavljuje imovinu i za djecu bez obzira na to da li žive zajedno s njim.

Bojović kaže da je to mehanizam koji može da omogući prikrivanje.

"Zato što funkcioner može na dijete koje se osamostalilo da prebaci određenu imovinu". upozorio je poslanik DF-a.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije ističu da se izmjene zakona pripremaju već duže od godinu, te da je riječ o kompleksnoj materiji. Sporan im je način na koji je formirana radna grupa zadužena za ovu oblast.

Perović kaže da su izabrane dvije nevladine organizacije bez ikakvih kriterijuma.

"Nikome nije jasno zašto su baš te dvije organizacije određene. Treba da budu, ali da se zna na osnovu čega su određene. Određena su dva poslanika iz redova pozicije i dva poslanika bez imena iz redova opozicije", navela je Perović.

Bojović kaže da su ostavljena mjesta za dva predstavnika opozicije.

"Međutim, oni bojkotuju rad Skupštine. Planirano je i ostavljena su mjesta u skladu s tim kako se oni dogovore koga će da nominuju i mi smo vrlo radi da nam se oni priključe u radu", istakao je Bojović

Iz najjače opozicione stranke nijesmo mogli saznati da li će se i kada priključiti Radnoj grupi.

Grupa je formirana zaključkom Kolegijuma predsjednice Skupštine, a osim Bojovića, članovi su poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković i Ana Đurnić iz Instituta Alternativa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније