Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М./Д.Л.

09. 03. 2023. 11:25 >> 11:37
5

SDP

"Predali inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora"

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je Ustavnom sudu inicajativu za ocjenu ustavnosti i zakonistosti "Temeljnog ugovora", koji je smijenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravslavnom crkvom prošlog avgusta, kazala je kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.

Kako je istakla, "Temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama.

"I u preambuli i u više od polovine članova Ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom što je sasvim dovoljno da se ovaj Ugovor poništi. U preambuli na primjer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u cjelini, jer u tekstu Ugovora na više mjesta obavezuje Crnu Goru, kao državu u cjelini. To je suprotnoi članu 100 Ustava", poručuje Vuksanović Stanković.

Takođe je, kako kaže, neustavno i nezakonito rješenje iz preambule kojim se utvrđuje da je Vladi i državi Crnoj Gori, pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC.

"Državni organi crpe svoje nadležnosti i obaveze iz Ustava i zakonskih propisa Crne Gore, a ne iz kanona vjerskih organizacija. To je suprotno članu 10 i 14 Ustava", kazala je Vuksanović Stanković.

Očigledno da je, kako kaže, smijenjenoj Vladi bilo važnije da ugodi SPC i "da joj da i ono što joj ne pripada, nego da se zemlja okrene Evropskim integracijama i rješavanju nagomilanih socijalnih, ekonomskih i političkih problema".

"Sad kada je Ustavni sud ponovo u funkciji, otvara se mogućnost vođenja legalnog postupka za obaranje neustavnog Ugovora koji je potpisala Vlada Crne Gore. I mi tu mogućnost želimo odmah da iskoristimo. Mi smo to obećali i mi su skladu sa tim postupamo", poručila je Vuksanović Stanković.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније