Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

ртцг.ме

13. 03. 2023. 19:19 >> 19:19
2

LEKIĆ

"Đukanović da zaustavi režiranu hajku na Timonieja"

Poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić pozvao je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da zaustavi, kako je naveo, režiranu hajku protiv ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonijea.

Timonije je ranije za "Vijesti" ocijenio, govoreći o incidentu na Cetinju, da je riječ o "vrsti fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti".

”Svi oni, koje su već izabrali građani Crne Gore, predstavljaju dio demokratske volje naroda i trebalo bi da budu imuni na svaki pritisak, lično ili preko svojih porodica. Ova vrsta fašističke agresije je protiv ne samo evropskih vrijednosti, već i osnovnih ljudskih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na svim nivoima u svim partijama da se spriječi govor mržnje koji otvara prostor za ovakvo neprihvatljivo ponašanje”, poručio je Timonije u razfgovoru za Vijesti, ukazujući da bi bilo za duboko žaljenje ako bi imidž Crne Gore bio ugrožen.

Nakon toga uslijedile su reakcije funkcionera DPS-a Andrije Nikolića, koji je kazao da je ovakva izjava morala biti izbjegnuta.

“Takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora doveo bi u nezavidnu poziciju, i bio bi pozvan na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova zemlje domaćina”, naveo je Nikolić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Tamara Brajović, savjetnica predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za vanjske poslove, saopštila je da u moru dezinformacija, spinova i loših namjera, "svi moramo pažljivo promisliti prije nego nečemu damo kvalifikaciju ili stavimo u kontekst fašističke agresije".

"Ukupna društvena, politička, ekonomska situacija u Crnoj Gori je daleko od normalne. Svaki građanin, naročito zvaničnik, trebalo bi da bude veoma pažljiv u svojim izjavama, kao i u privatnom ophođenju", kazala Brajović.

Miodrag Lekić saopštio je da "hajka na francuskog ambasadora" nije dobra za Crnu Goru.

"Makar ona u svojim sadražjima imala i groteskne dimenzije, nije dobro za Crnu Goru da je pokrenuta, da dobija na intenzitetu, pa i agresivnosti, hajka na francuskog ambasadora zbog izjave osude nasilja koja se suštinski ne razlikuje od istih povodom izjava ambasadorki EU, SAD, Velike Britanije... I što je važno - izjave koja se takođe u osnovi ne razlikuje od reakcija širokog kruga političko - demokratski – građanskih snaga u zemlji. Pored višestruke kontraproduktivnosti za našu zemlju, između ostalog i što će u Parizu, pa i u Briselu znati da čitaju nastalu provincijsku hajku i kao pretenziju držanja časa francuskoj diplomatiji – saopštenje iz Đukanovićevog kabineta - upravo sa pozicija umišljene diplomatske superiornosti do kraja ogoljuje nastalu situaciju", naveo je Lekić u saopštenju.

On je ocijenio da nema, ili gotovo nema, razlika između kabinetskog saopštenja predsjednika države i sadržaja izvođača hajke.

"Dakle krstarećih formacija koje su, čast mogućim izuzecima, dio prethodnog plutokratsko – hibridno - korumpiranog režima. Zanimljivo je, mada nije tema ovog obraćanja, da izvođači kampanje očigledno visoko naštimovani na Đukanovićev kabinet, dakle kampanje protiv ambasadora višestruko značajne zemlje, upućuju visoke nadripatriotske poruke odbrane nacije. Poruke čiji je sadržaji sasvim liče na još tri ili četiri druga nacionalna narativa u ovoj zemlji, kojima se takođe brane ugrožena nacionalna prava u Crnoj Gori. Ovdje smo na domaćem terenu identitetskih bitaka sve više nahuškanih identitetsko - nacionalnih bitaka. A zapravo radi se o drugom dijelu istog političkog i korupcionaškog konstrukta. Sa visokom cijenom daljeg nacionalnog, duhovnog, regionalnog, u najkraćem - vrijednosnog dezintegrisanja zemlje. Ne čini mi se, da su ambasador Timonje i Francuska, inače domovina ljudskih prava, istorija nas to uči, krivi za naše probleme. Mislim da je bolje da ih ovdje realno sagledamo i zajedno rješavamo", zaključio je Lekić.

Podsjećamo, grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra na Cetinju gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, prvo je protestovala, a zatim vrijeđala i napala kandidata za predsjednika PES-a kada je ulazio u zgradu.

Ivanović: DPS da prekine kampanju protiv Timonijea

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović je uputio apel Demokratskoj partiji socijalista da prekine "dirigovanu medijsku kampanju protiv ambasadora Francuske u Podgorici Kristijana Timonijea, jer je on dokazani prijatelj Crne Gore".

Ivanović je to saopštio na Tviteru, kazavši da "organizovana hajka na Timonijea zaslužuje najoštriju osudu".

"Ovakvim instrumentalizovanim, na momente nažalost i necivilizovanim, postupcima nesagledivo se narušava međunarodni ugled", zaključio je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније