Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela ]

14. 03. 2023. 17:57 >> 18:06
3

BORELj PORUČIO

Podržavamo demokratske strukture u Crnoj Gori

Evropska unija (EU) posvećena je podršci demokratskim strukturama u Crnoj Gori, kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj.

“U Crnoj Gori smo posvećeni podršci demokratskim strukturama u zemlji kako bi bile funkcionalnije i kako bi Crna Gora bila više posvećena svojoj evropskoj perspektivi, nastavljajući reforme. Ali za to Crna Gora treba prvo da riješi političke razlike kroz svoje institucije i u tome pomažemo” istakao je Borelj.

Tokom sjednice Evropskog parlamenta (EP) u Strazburu, izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula pitao je Borelja koliko su Sjedinjene Države (SAD) uključene u rješavanje političke nestabilnosti u Crnoj Gori, borbi protiv dezinformacija i vanjskog uticaja i pokušaja da se Crna Gora vrati nazad u reformama.

Picula je pitao visokog predstavnika da li bi zajedničko posredovanje između EU i SAD, slično zajedničkoj medijaciji “Pržinski proces” u Sjevernoj Makedoniji, moglo biti opcija za Crnu Goru.

Borelj je kazao da se koordinacija sa SAD, sada svodi na borbu protiv dezinformacija, te da, za sada ne postoji zajednička medijacija.

“Možemo to da radimo zajedno sa SAD, zašto da ne, sa njima izuzetno dobro sarađujemo u dijalogu između Kosova i Srbije, vrlo efikasno, a isto tako je bilo i u slučaju Sjeverne Makedonije. To možemo da uradimo i u slučaju Crne Gore. Trenutno postoji rad na koordinaciji koja uključuje borbu protiv dezinformacija, ali ne postoji zajednička medijacija između SAD i EU, još ne postoji, ali iskoristiću priliku da istaknem koliko je važna saradnja koju imamo u rješavanju problema između Kosova i Srbije”, kazao je Borelj, pred poslanicima Evropskog parlamenta.

Pržinski sporazum bio je politički dogovor između glavnih političkih partija u Sjevernoj Makedoniji uz posredovanje Evropske unije, kojim je okončana politička i institucionalna krizu u prvoj polovini 2015. godine.

On je predviđao, između ostalog, učešće opozicione stranke SDSM u ministarstvima, prijevremenu ostavku premijera Nikole Gruevskog i prelaznu vladu koja bi zemlju dovela do parlamentarnh izbora.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније