Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

15. 03. 2023. 19:39 >> 08:07
1

RASPUŠTANjE SKUPŠTINE

I dalje se čeka potez Đukanovića

Dan uoči isteka roka za formiranje vlade, još se ne zna da li će predsjednik Milo Đukanović raspustiti Skupštinu. Pravnici kažu da po zakonu ima to pravo, a da li će ga i iskoristiti zavisi od političkih kalkulacija. Dok bivša potpredsjednica Vlade Jovana Marović kaže da bi trebalo da raspusti Parlament, ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da Đukanović sjutra to neće učiniti.

Budući da sjutra ističe rok od 90 dana koliko su imali poslanici vladajuće većine da formiraju vladu, predsjednik države, na osnovu važećeg zakona, ima pravo da raspusti Parlament i raspiše vanredneizbore, poručuju iz Centra za građanske slobode.

"Kakva će njegova odluka biti i u kojem će smjeru sve to ići, vidjećemo. Ne možemo ulaziti u razne političke spekulacije i u razmišljanjakome će to donijeti određene benefite kada su političke partije u pitanju, a kome ne", kazala je Marija Popović-Kalezić. 

Budući da Đukanović ne priznaje aktuelni Zakon o predsjedniku, ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da će, prije bilo kakve reakcije, ipak sačekati odluku suda o njegovoj ustavnosti.

"Tek nakon toga očekujem neko postupanje. Da li će to biti formiranje nove vlade ili će biti neka druga varijanta, vidjećemo. Prije nego se Ustavni sud odredi o tom aktu, ja ne očekujem da će se po tom zakonu postupati bilo kako", smatra ministar Aleksandar Damjanović. 

Za razliku od Damjanovića, nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Jovana Marović smatra da bi Đukanović trebalo da raspusti Parlament.

"Sve drugo je kalkulisanje i čekanje rezultata predsjedničkih izborai momenta da DPS popravi svoju poziciju. Ako je predsjednik koji poštuje Ustav, što je više puta isticao, on mora raspisati izbore onda kada taj rok bude istekao", ocjenjuje Jovana Marović. 

Iz CEGAS-a naglašavaju da bi sve bilo mnogojasnije da je Ustavni sud na vrijeme odlučio o spornom zakonu.

"Nažalost, već jedan dugi vremenski period našli smo se u jednom pravnom ćorsokaku nepostojanjem kvoruma u Ustavnom sudu i njemu je sad trebalo da bude prioritet odlučivanje o Zakonu o predsjedniku, odnosno utvrđivanje njegove ustavnosti i zakonitosti", dodaje Popović Kalezić. 

Iz kabineta predsjednika države, danas nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanje da li će i kada Đukanović raspustiti Skupštinu. Pojedini poslanici vladajuće većine juče su poručili da raspuštanje Parlamenta u ovom trenutku nije dobro rješenje, te da Đukanović nemalegitimitet za to, na šta su iz DPS-a odgovorili da aktuelna većina ne bitrebalo da brine o postupanju predsjednika koje je, kako su naveli, bilo i biće u skladu sa Ustavom i interesima države.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније