Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

22. 03. 2023. 12:44   >>  12:47

MAJKL MILER

"Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"

Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

On je to kazao otvarajući dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost koji se u hibridnom formatu održava u Podgorici.

„Potrebna je fokusirana i kredibilna usredsrijeđenost na ovaj cilj od strane izvršne vlasti, Skupštine i pravosuđa kao potpora nastojanju da Crna Gora napreduje na svom putu ka EU. Evropska komisija je ključni partner Crne Gore i spremna je da pruži podršku,“ rekao je Miler.

Prevazilaženjem institucionalnog zastoja, sada smo u poziciji da usmjerimo sve naše napore i pojačamo aktivnosti kako bismo ispunili preostala privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 i dali novu dinamiku procesu evropske integracije u cijelosti, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova, Milena Žižić.

Ona je naglasila da nedavni izbor troje sudija Ustavnog suda, iako je potrajao, potvrđuje da smo u mogućnosti da pokažemo političku zrelost i odgovornost pronalaženjem kompromisa koji je u interesu društva u cjelini i istakla da imenovanje četvrtog sudije Ustavnog suda, ostaje na vrhu liste prioriteta.

“Imenovanje preostalih visokih sudijskih funkcija – četvrtog sudije Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, vansudskih članova Sudskog savjeta, kao i imenovanje predsjednika Vrhovnog i Privrednog suda - ostaje na vrhu liste naših prioriteta. Duboko smo svjesni da je to preduslov za dalje jačanje nezavisnosti, profesionalizma i odgovornosti pravosuđa, kao i nesmetanog i stabilnog funkcionisanja sistema vladavine prava”, objasnila je Žižić.

Osvrćući se na urađeno u proteklom periodu, državna sekretarka Žižić je istakla da stabilan i fokusiran operativni rad organa za sprovođenje zakona već daje dobre rezultate na terenu, ali da su u Vladi svjesni da su potrebni dalji napori u borbi protiv korupcije i nekim ključnim oblastima organizovanog kriminala, uključujući oduzimanje imovine i poboljšanje korišćenja sporazuma o priznanju krivice.

“Ovaj pozitivan trend potvrđuje i najnovija akcija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalne jedinice policije koja je sprovedena prije nekoliko dana, a kojom je određen pritvor za ukupno 17 osumnjičenih, od kojih su većina bivši i aktivni policajski službenici. Oni su osumnjičeni za krijumčarenje tri tone kokaina, kao i za više drugih teških krivičnih djela, poput pranja novca, izazivanja opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja”, podsjetila je Žižić.

Na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između Crne Gore i Evropske komisije koji se održava 22. i 23. marta u hibridnom formatu, predstavnici Evropske komisije i relevantnih crnogorskih institucija analizirali su ostvarene rezultate i razmatrali ključne naredne korake u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, koje se odnose na reformu pravosuđa, temeljna prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosudnu saradnju, saradnju u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga i protiv terorizma, kao i migracije i upravljanje granicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније