Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

30. 03. 2023. 19:27   >>  21:57 8

BRĐANIN NA TVCG

"Smjena nezakonita, tražiću odlaganje odluke, nijesam pristao na političke igre"

Danas smijenjeni diretkor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je u intervjuu na TVCG da nije postojao zakonski osnov za njegovu smjenu. Saopštio je da će zatražiti odlaganje odluke o razrješenju dok sud ne ispita odluku Vlade o njegovoj smjeni.

"Zakonom je jasno propisano da je policija u svom radu politički neutralna i operativno nezavisna. Nije postojao nijedan razlog zakonski da budem smijenjen. Član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima je više nego jasan. Vlada je odlučila arbitrarno. Premijer i ministri su u medijima vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, a kako to nijesam uradio, tražili su izgovore da se nađu razlozi za moje razrješenje", kazao je Brđanin

Podsjećamo, Vlada je danas razriješila Brđanina sa funkcije direktora Uprave policije, a za vršioca dužnosti imenovala Nikolu Terzića, dosadašnjeg načelnika Centra bezbjednosti Budva.

Brđanin je Terziću poželio sreću i uspjeh na novoj funkciji. 

"Pokrenuću postupak koji će utvrditi da je moje razrješenje nezakonito. Iskoristiću sva pravnma sredstva za zaštitu mojih prava. Zatražiću odlaganje odluke o razrješenju dok sud ne ispita ovu odluku Vlade", kazao je Brđanin. 

Kazao je da ima pravo na djelotvorno pravno sredstvo, a kako kaže pokrenuće i parnični postupak ukoliko bude trebalo.

"Očekujem da ukoliko uslijedi neka odšteta zbog ove svjesne odluke, da će štetu platiti oni koji su je i nanijeli", izjavio je Brđanin.

"Osjećam odgovornost zbog Kneževića"

Brđanin je kazao da osjeća odgovornost zbog uhapšenog pomoćnika UP Dejana Kneževića, jer je bio njegov "blizak saradnik".

"Ja snosim i odgovornost za jedan složen sistem koji čini preko 4. 000 zaposlenih ljudi. I to je razlog zašto nijesam podnio ostavku. Ove dvije godine bile su veoma turbulentne, i policija je trpjela različite napade, ali morate priznati da su sva istraživanja javnog mnjenja ukazivala na porast povjerenja u policiju. Ja sam došao sa namjerom da svoja znanja iskoristim zarad unapređenja policijske organizacije", kazao je Brđanin.

Tvrdi da se je trudio da iz UP izvuče poštene i profesionalne ljude. 

"Dajem snažnu podršku SDT-u, poznavaući gospodina Vladimira Novovića znam da postupaju vođeni dokazima. Odluke koje donesu, donose u ubjeđenju da su ispravne. Ali ne treba stigmatizovati UP", naveo je Brđanin.

Kazao je da je jedna od njegovih prvih odluka bila smjena svih dotadašnjih pomoćnika direktora, i inicijativa za imenovanje novih. 

"Moja odluka o predlozima za nove pomoćnike bila je zasnovana na mojoj tadašnjoj procjeni, i na uvjerenju da ti ljudi mogu odgovoriti izazovu", kazao je Brđanin.

Kazao je da je te vršioce dužnosti imenovala Vlada. "Nijedno od tih postavljenja ne bi moglo biti usvojeno na Vladi da prethodno nije moglo biti usklađeno sa Vladom", naglasio je Brđanin.

Istakao je da je jasno da nije bio miljenik niti Vlade Zdravka Krivokapića, niti Dritana Abazovića.

"Izabran sam na javnom konkursu. Ali, da nije bilo javnosti, ja ne bih bio ni izabran, i zahvalan sam onima koji su me tada podržali kao profesionalca, ali i našim stranim partnerima. I imam utisak da je stranim partnerima više u interesu da imamo funkcionalne institucije, nego našim donosiocima odluka", kazao je Brđanin.Dodaje da je njegov rad praćen od početka raznim opstrukcijama od strane najvećih zvaničnika. 

"Trudio sam se da budem maksimalno profesionalan i da istrajem. Neki moji pomoćnici bili su možda prihvatljiviji i prošloj i ovoj vladi nego ja. Jer kad govorimo o Kneževiću, i nekoj odgovornosti, u tom ttrenutku one je bio nagrađivan od strane premijera i policijske službe jedne od zemalja EU u akcijama koje je rukovodio u borbi protiv organizovanog kriminala. I ja ne vidim razlog da budem žrtveno jagnje u političkim razmiricama. To nije odgovarajući pristup rješavanja problema u ovoj državi", kazao je Brđanin.

Dodaje da je istrajao da ne bude "džuboks" za nečije političke želje. 

"Kad sam predložio Kneževića nijesam imao nikava saznanja o njegovoj potencijalnoj umiješanosti u određena krivična djela, jer da jesam, ne bih ga ni predložio", naveo je Brđanin. 

Brđanin se osvrnuo na izvještaj EK iz novembra 2021. godine koji je kako kaže bio kritički toniran. 

"Ali kao jedan od najsvjetlijih tačaka tog izvještaja navode se rezultati Uprave policije", kazao je Brđanin i naveo neke od policjskih akcija koje su prepoznate izvještajem kao uspješne.

"Vidi se da je policija u tom periodu kad sam preuzeo rukovođenje razvila respektrabilan odnos prema inostranim partnerima", kazao je Brđanin.

Naveo je da nije saslušavan, "niti sam u saznanju da se protiv mene sprema nešto slično".

"Nema objektivnih razloga da tužilaštvo rpeduzima bilo kakve radnje protiv mene", rekao je Brđanin i naglasio da je svoj posao obavljao profesionalno. 

"Milovića sam upoznao dok je radio u Kotoru"

Govoreći o odnosu sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, rekao je da je imao komunikaciju sa njim, jer je upućen na komunikaciju sa policjskim službenicima.

"Ja sam poslovno i upućen da razgovaram sa velikim brojem policijaca. Ljuba Milovića poznajem od 2008. godine, a ja 2009. postajem načelnik u Kotoru. On je tada radio u specijalnoj jedinici u Kotoru, i mi smo tada razvili ne samo profesionalan odnos, već i privatan, ali ne način na koji bi ga neko zlonamjerno mogao zloupotrijebiti", naglasio je Brđanin. 

Kazao je da je Milović bio jedan od mnogih koji mu je pružio podršku kada je 2014. bio uhapšen, pa pravosnažno oslobođen. 

"Nikada nije bilo odnosa koji bi vodio ka nekom krivičnom djelu. Komunicirao sam sa njim u par navrata i nakon imenovanja, ali to ne može imati nikakav negativan kontekst", tvrdi Brđanin.

Kazao se da se mora znati da je Milović bio operativac koji je imao komunikacije sa različitim ljudima. 

"Ja prije objave Skaj komunkacija koje se odnose na Milovića, nijesam mogao imati nikakve podatke o njegovim aktivnostima", kazao je Brđanin.

Govoreći o smjeni pomoćnika, kaže da se Zakonom o državnim službenicima i namještenicima navodi se da v.d. pomoćnike  imenuje organ koji ih i postavlja.

"U slučaju Dragana Klikovca to je Ministar MUP-a,  a u Maškovićevom slučaju Vlada Crne Gore. Zakonski gledano, direktor UP nema ingerencije u toj oblasti", kazao je Brđanin.

Kazao je da nije dobio valjane argumente zbog čega im nije produžen mandat.

Rekao je da nema saznanja da je Kneževiću mandat produžen da bi se ugrozila istraga.

"To je pitanje za tužilaštvo", prokomentarisao je Brđanin. 

Dodao je da je zatražio da ga ne obavještavaju o detaljima Skaj prepiske kada su objelodanjene, osim u dijelu gdje on može pomoći.

"Nije tajna da sa Adžićem nijesam uvijek imao harmoničan odnos"

Govoreći o odnosu sa ministrom Filipom Adžićem, kazao je da nije uvijek odnos bio hatmoničan.

"U poslednjem periodu poboljšali smo našu komunikaciju. Ali on kao političar, a ja kao profesiunalac imali smo različite poglede na upravljanje policijom", kazao je Brđanin, i dodao da je dobru komunikaciju imao sa ministrom Sekulovićem.

"To pripisujem tome što je bio nestranački ministar", kazao je Brđanin.

 Govoeći o fotografijama torture nad uhapšenim licima, kazao je da je zagovornik ljudskih prava. 

"Ovo je problem na koji se godinama ukazuje. Ono što znam je da su svi oni policijski sluižbenici za koje su bili ispunjeni zakonski uslovi za preduzimanje mjera prema njiuma, da su iste preduzimane po saznanju", rekao je Brđanin.

Kazao je da je sigurno da nijedan slučaj za vrijeme njegovog mandata nije bio prikriven. 

"Znam da je jedan dio predmeta otvoren i iz prethodnog perioda. Sada dostupnost novih dokaza, činjenica i okolnosti će dovesti do otvaranja određenih slučajeva", kazao je Brđanin, i rekao da vjeruje da je stopa nulte tolerancije na takve stvari imperativ.

Kazao je da je put od indicije do nekog dokaza dosta komplikovan.

"Niti se može optuživati, niti osuđivati bez jakih dokaza", naveo je Brđanin.

Voditelj emisije: Marko Vešović

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније