Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

14. 04. 2023. 19:16 >> 19:18

POSLANICI U VAŠINGTONU

Za 300 miliona djece hitno potrebna humanitarna pomoć

Delegacija Skupštine Crne Gore u kojoj su bili poslanici Maksim Vučinić i Andrija Nikolić učestvovala je na Globalnom parlamentarnom forumu 2023. godine, koji je u organizaciji Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda održan u Vašingtonu 10. i 11. aprila.

Skup koji su otvorili Liam Birn, predsjednik Parlamentarne mreže, Kristalina Georgijeva izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predsjednik Grupacije Svjetske banke Dejvid Malpas, bio je posvećen aktuelnim krizama sa naglaskom na krizu u snadbijevanju hranom, krhkost finansija, prvi veliki porast ekstremnog siromaštva u ovom vijeku kao i agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Visoki zvaničnici MMF-a i Svjetske banke izrazili su zabrinutost zbog globalnog porasta cijena praćenog veoma niskom stopom rasta. Naglašeno je da 200 miliona ljudi ima problema da obezbijedi minimalne količine hrane dok je svijet daleko od realizacije plana za okončanje gladi do 2030. godine. Na skupu je naglašeno da je za čak 300 miliona djece hitno potrebna humanitarna pomoć, te da su investicije u zdravstvo i obrazovanje od ključne važnosti ako zemlje žele da iskoriste potencijal "demografske dividende“. Istaknuto je da troškovi klimatske adaptacije utiču i na ukupnu finansijsku situaciju, sa novim procjenama koje ukazuju da zemlje u prosjeku treba da ulože 1,4% BDP-a u prilagođavanje klimatskim promjena, dok procenat ulaganja za ovu svrhu ide i do 8% BDP-a u manje razvijenim zemljama", navedeno je u saopštenju.

U tom smislu, zaključeno je da uprkos krizama, svijet ne uspijeva da mobiliše potreban obim razvoja i finansiranja klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније