Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Slobodna Evropa ]

28. 04. 2023. 19:16 >> 00:28
1

PORUKA VLADE

Radulović: Saudijskim državljanima neće biti potpuno ukinute vize

Turisti iz Saudijske Arabije i više drugih zemalja mogu i ove godine boraviti u Crnoj Gori bez viza, uprkos prošlogodišnjim kritikama Evropske komisije, koja je konstatovala da se Podgorica udaljava od vizne politike Evropske unije (EU). Vlada je na posljednjoj sjednici 26. aprila donijela odluku da saudijski turisti mogu boraviti u Crnoj Gori bez viza i do 30 dana, od 5. maja do 31. oktobra.

Savjetnik premijera za vanjsku politiku Đorđe Radulović rekao je da do neusklađenosti sa viznim režimom EU dolazi uglavnom tokom ljetnjih mjeseci.

"Kako bi se privremenim oslobađanjem od viza, tokom turističke sezone, privukli gosti sa rastućih tržišta trećih država i pomoglo našoj ekonomiji", ističe Radulović.

On odbacuje mogućnost da dođe do potpunog ukidanja viza za ulazak u Crnu Goru.

"Nema govora o trajnom oslobađanju od viza za državljane Saudijske Arabije ili neke od pomenutih država, jer bi to, kako je i premijer Dritan Abazović pomenuo na sjednici Vlade, moglo da utiče na bezvizni režim naših građana sa EU", dodaje Radulović.

Premijer Abazović na sjednici Vlade takođe je upozorio da Crna Gora mora usklađivati viznu politiku sa EU ako želi da sačuva bezvizni režim.

Osim za Saudijsku Arabiju, Vlada je odlučila da se ove godine privremeno ukinu vize, između ostalih, i za stanovnike Egipta, Uzbekistana te Kazahstana.

Mjere sezonskog izuzimanja od pribavljanja viza nijesu u skladu sa evropskim propisima i ove zemlje su na listi onih kojima je ona potrebna za ulazak u EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније