Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М. [ Mina ]

11. 05. 2023. 15:18 >> 15:27

ASK

Politički subjekti da otvore poseban žiro račun za kampanju

Politički subjekti, koji će učestvovati na parlamentarnim izborima 11. juna, dužni su da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su naveli da politički subjekti to moraju uraditi prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje, a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste.

“Politički subjekt određuje odgovorno lice za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja. O otvaranju žiro računa i određivanju odgovornog lica obavještava ASK u roku od tri dana”, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su rekli da su politički subjekti dužni da im dostave petnaestodnevni izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica.

Oni su kazali da politički subjekti treba da dostave izvještaj o medijskom oglašavanju sedam dana prije održavaja izbora - 5. juna.

Politički subjekti, kako su naveli iz ASK-a, dužni su da dostave privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje pet dana prije održavanja izbora - 6. juna, kao i o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje, sa pratećom dokumentacijom, u roku od 30 dana od održavanja izbora - 11. jula.

“Neotvaranje posebnog žiro računa i nedostavljanje izvještaja utiču na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, otvara sumnju u nezakonitost prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju i povlači prekršajnu odgovornost”, upozorili su iz ASK-a.

Kako su kazali, obveznici Zakona za sve dodatne informacije mogu kontaktirati Odsjek za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, na telefon 020/407-706 i email - finansiranje@antikorupcija.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније