Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

20. 05. 2023. 20:25 >> 20:26
2

OGLASILA SE POSLANICA URA

Jelušić: Nasilje koje sam iskusila zasnovano je na dezinformacijama

Negativna maskulinizacija crnogorske politčke scene pokušaj nastavka polarizacije i nasilja, kazala je poslanica Građanskog pokreta Božena Jelušić, nakon uvreda koje su iznesene na njen račun na jednom portalu.

Jelušić se u saopštenju zahvalila svima na podršci, a posebno, kako je navela, nevladinim organizacijama koje su se oglasile u slučaju koje su doživjele ona i njena koleginica Suada Zoronjić.

"Kao i u protekle tri godine, primjer nasilja koje smo koleginica i ja iskusile je zasnovano na dezinformacijama, govoru mržnje i mizoginiji, na koje je nepotrebno odgovarati. Žalim što će i ova moja javno objavljena zahvalnost doprinijeti dodatnoj vidljivosti opskurnog sajta i istrajnog zagađivača javnog prostora, kakvi postoje na oba pola političkog spektra Crne Gore i regiona“, kazala je Jelušić. 

Nasilje nad ženama u politici, navela je još poslanica URA, ima i svoj arhetipski obrazac.

"U pitanju je potreba da se žene ućutkaju i zastraše kako bi se potkopala kredibilnost njihovog glasa i odluka. Sa tim ide i seksualizovano nasilje, naglašeno izborom riječi koje ga otvoreno sugerišu, da bi se žene dodatno ponizile. Storiteling koji ide uz ove napade prikazuju ih kao slabe i usredsređuje se na njihov lični život kako bi se umanjila njihova uloga u političkoj sferi. Poznato je, međutim, da žene u politiku ulaze sa pojačanim očekivanjima javnosti i uz dvostruke standarde u poređenju sa kolegama, a od njih se dodatno očekuje naglašena submisivnost i podnošenje žrtve. Minimizovanje ovakvih pojava održava kulturu nekažnjivosti i nepovjerenje u pravdu, pa dodatno obeshrabruje žene da ulaze u politiku. To se vidi i na listama za predstojeće izbore, gdje ih je još manje nego na prethodnim. Očito su uzaludni ostali apeli političkikm partijama, čiji su lideri po pravilu muškarci, da svojim djelovanjem stvaraju podsticajnije okruženje za učešće žena“, dodala je ona. 

Jelušić smatra da će ovakva rodno zasnovana dinamika moći i nejednakosti nastaviti da utiče na politički diskurs Crne Gore.

"Ona će usložnjavati probleme kojima se bave i gorepomenute nevladine organizacije, a kojima se još jednom zahvaljujem za razumijevanje koliko bi veća prisutnost žena i pojedinaca/ki iz manjinskih grupa na pozicijama odlučivanja dugoročno značila dobrobit za društvo u cjelini“, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније