Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 06. 2023. 13:41 >> 14:45
1

ZGRADA PROGLAŠENA ZA DRŽAVNO DOBRO

Otvoreni radovi na adaptaciji fasadne zgrade Zavičajnog muzeja u Kolašinu

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović i direktor JU Centar za kulturu Branislav Jeknić danas su svečano otvorili radove na adaptaciji fasade zgrade Zavičajnog muzeja u Kolašinu.

Martinović je naglasio da je ovo prva adaptacija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će uređenje ovog objekta doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala Kolašina.

"Radovi koji zahtijevaju najviše vremena jesu radovi na stolariji, odnosno restauracija stolarije i radovi na fasadi. Stolarija koja se obnavlja je stara i bila je izložena raznim oštećenjima tokom godina, poput truljenja drveta, loma, ogrebotina, pukotina ili deformacije što zahtijeva preciznost u radu kako bi se stolarija vratila u provobitno stanje. Radovi na fasadi zahtijevaju više vremena zbog oštećenja usled dugogodišnjeg izlaganja vremenskim uslovima, što podrazumijeva preciznost i veliku pažnju kako bi se očuvala autentičnost objekta. Uz to, mora se voditi računa o očuvanju i zaštiti originalnog izgleda i poštovanju propisa", navodi se u saopštenju.

Martinović je naglasio da dio radova se izvodi od finansijskih sredstava koja je obezbijedila prethodna uprava donacijom od Glavnog grada, dok je dio sredstava obezbijedila Opština Kolašin.

Direktor JU Centar za kulturu Branislav Jeknić zahvalio se Martinoviću sa saradnicima i stručnim timom koji su izdvojili dodatna sredstva kako bi zgrada Zavičajnog muzeja zasijala u punom sjaju.

Objekat je od 1. januara 1906. godine odlukom tadašnje Vlade proglašen za Državno dobro, i njemu su bile smještene sve državne institucije. Istakao je da će nakon rekonstrukcije ova zgrada biti pravi reprezent istorijskog trajanja i gradeteljtva u Kolašinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније