RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/rss.html "Подгорица није образложила разлоге протјеривања руских дипломата" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380480/podgorica-nije-obrazlozila-razloge-protjerivanja-ruskih-diplomata.html Информација да је Црна Гора протерјала руске дипломате због шпијунског скандала није тачна, поручио је замјеник министра спољних послова Русије Јевгениј Иванов. "Медији су писали о шпијунским скандалима, што није тачно", рекао је Иванов, а преноси портал "Profile.ru" писање руске агенције РИА Новости.

Иванов је протјеривање назвао незаконитим. Он је додао да црногорске власти нијесу образложиле разлоге за ову одлуку.

Подсјећају, Црна Гора је крајем септембра одлучила да протјера шест руских дипломата из земље. Они су проглашени за персоне нон грата. Министарство вањских послова Црне Горе објаснило је протјеривање дипломата радњама које су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима.

]]>
05.10.2022T22:27:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380480/podgorica-nije-obrazlozila-razloge-protjerivanja-ruskih-diplomata.html
Подносићемо иницијативу за скраћење мандата све док не буде усвојена https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380452/podnosicemo-inicijativu-za-skracenje-mandata-sve-dok-ne-bude-usvojena.html Демократска партија социјалиста (ДПС) подносиће иницијативу за скраћење мандата Скупштини све док тај акт не буде усвојен, саопштио је шеф Клуба посланика ДПС-а Даније Живковић. Поручио је и да у Црној Гори нема парламентарне већине, нити постоји она од 30. августа 2020. године која се покушава рехабилитовати. Како каже, једини начин за излазак из политичке кризе је расписивање ванредних парламентарних избора, а Живковић увјерава да ће се они и десити.

Живковић је за ТВЕ саопштио да ће, након што иницијатива предсједника државе Мила Ђукановића за скраћење мандата Скупштини није стављена на дневни ред, Демократска партија социјалиста са својим традиционалним партнерима, наставити да подноси ту иницијативу, све док не буде усвојена.

“Избори морају да се десе, њих ће бити и они ће показати да је ДПС најјачи политички субјект. Поднијећемо иницијативу и она ће врло брзо бити у скупштинској процедури. Вјерујемо да ћемо наредни пут имати потребну већину која би скратила мандат Скупштине и да ће бити политичке храбрости”, казао је он.

Упитан зашто је ДПС гласао против смјене актуелне предсједнице Скупштине Данијеле Ђуровић, Живковић каже да нијесу могли дозволити да се механизам одлучивања врати у руке Демократског фронта.

Он подсјећа на изјаву посланика ДФ Андрије Мандића, који је у парламенту саопштио да је потпредсједница Бранка Бошњак спремна да, како је оцијенио, мимо Устава, распише предсједничке изборе и да мандат за састав владе Миодрагу Лекићу.

“ДФ не може бити партнер у изградњи институционалног капацитета Црне Горе, они су спремни све да ураде како би институције биле блокиране и како би правили сцене и активности које су све, само не у складу са Уставом и зато је таква одлука донесена, да се спријечи једна врста уставног пуча”, објашњава Живковић.

Говорећи о новој афери шверца цигарета која потреса Црну Гору, Живковић је поновио став ДПС, да постоје одређене индиције према којима се шверц није могао догодити без сагласности или политичке одговорности оних који носе главне функције у држави.

“То тврдимо зато што лицемјерно дјелује када премијер говори о борби против криминала и корупције, а десе се овакве ствари док су на челу владе и кључних инситуција људи из његове политичке партије. Говори о томе како је он велики борац за правду и како је рука правде кренула, а онда одједном се појави оваква афера у којо јеј главни актер директор Управе прихода и царина, који је функционер његове партије”, испричао је Живковић.

Он се осврнуо и на смјену потпредсједника Владе Рашка Коњевића са мјеста координатора служби безбједности, тврдећи да се ради о покушају прикривања свих чињеница око актуелног шверца цигарета.

“Смјена Коњевића још једна је у низу која доказује да Абазовић жели да преузме безбједносни сектор. Не би ме изненадило да покуша да смијени директора Агенције за националну безбједност, како би додатно ослабио безбједносни систем”, додао је Живковић.

]]>
05.10.2022T19:15:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380452/podnosicemo-inicijativu-za-skracenje-mandata-sve-dok-ne-bude-usvojena.html
"Смијешно да ДПС било кога прозива за шверц цигарета" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380446/smijesno-da-dps-bilo-koga-proziva-za-sverc-cigareta.html Из Грађанског покрета УРА, оцјењују да је тужно што је Црна Гора у дијелу свијета дуго била асоцијација на шверц цигара, па је смијешно што ДПС било кога прозива за свој неславни патент, а камоли оне који су томе стали на пут и који не намјеравају да стану у борби против криминала, па макар на том путу наишли и на своје пријатеље и партијске колеге. "Ми знамо да свака промјена почиње од себе. Ми смо свјесни да се налазимо на најодговорнијим позицијама у држави и да се баш зато морамо понашати одговорније од свих. Ми имамо храбрости да увидимо грешке, али још више имамо снаге да их исправимо", саопштили су из Грађанског покрета УРА.

Како су истакли, знају како је радио ДПС, и знају да више никад нико неће моћи тако да ради у овој земљи.

"Ми смо два свијета, господо. Ми не гледамо у чланске карте, него у законе и доказе. Док ви трпате паре у џепове и на банковне рачуне у иностранству, ми враћамо новац од акциза у буџет и улажемо га у школе, домове здравља, вртиће и боље услове за истражне и правосудне органе. Док наш премијер разговара са свим свјетским лидерима, ваш је стари познаник италијанских судова", навели су још из УРА-е.

Како су казали, једини начин да Црна Гора постане оно што може бити, а може бити сјајно мјесто за лијеп живот, је враћање новца у легалне токове, образа у политику и склањање политике из правосуђа.

 

]]>
05.10.2022T18:52:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380446/smijesno-da-dps-bilo-koga-proziva-za-sverc-cigareta.html
Институције одлучне да остваре кредибилне резултате https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380423/institucije-odlucne-da-ostvare-kredibilne-rezultate.html У складу са новом методологијом коју је Црна Гора прихватила, наш кључни приоритет остаје постизање мјерљивих резултата у поглављима 23 и 24, упркос актуелној политичкој ситуацији у Црној Гори, поручио је државни секретар у Министарству европских послова  Александар Машковић. Он је на отварању састанка Пододбора за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику истакао да су представници надлежних институција одлучни да унаприједе стање у областима које су предмет овог Пододбора, остварујући кредибилне резултате на терену.

"Уз подршку ЕУ, посебно кроз финансијску подршку у оквиру ИПА ИИ и ИПА ИИИ перспективе, као и кроз Хоризонт 2020 и Хоризонт Европа програм, сигуран сам да у наредном периоду можемо учинити још боље ствари“, казао је Машковић.

Он је истакао да у наведеним областима постоје многи изазови те да је јако важно унаприједити политику улагања у људске капацитете, посебно пружајући младим људима могуц́ност учења и специјализације и на тај начин их задржати у Црној Гори.

Шеф Јединице за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР), Мајкл Милер, који је предсједавао састанком у име Европске комисије, казао је да су промјене на геополитичком плану имале негативан утицај и на Црну Гору, али да оне уједно представљају и оснажен замах за процес приступања.

У том контексту је подсјетио да је предсједница ЕК, Фондер Лајен, у говору о стању Уније прошлог мјесеца, поновила посвећеност политици проширења и, подсјетио на важност усклађености Црне Горе са санкцијама које су уведене Русији због агресије на Украјину.

Милер је указао на значај политика које се тичу овог Пододбора - образовање, наука, запошљавање, социјално старање, те информатичко друштво и медији, и  нагласио да ће 2023. година бити година вјештина.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања Едина Дешић је истакла да је Влада снажно посвећена и одговорно ради на унапређењу стања у областима људских ресурса, образовања, културне сарадње и омладинске политике, науке, истраживања и иновација, социјалне сарадње, социјалног дијалога, социјалне заштите и инклузије, ромске популације, родне равноправности, кретања радника, информационог друштва и медија.

„У периоду између два пододбора направили смо одређене помаке у наведеним областима у погледу усклађивања са правном тековином ЕУ. Такође, дијелимо заједничку визију са нашим партнерима из ЕУ о важности младих у изградњи боље будућности – оне која је  инклузивнија, дигиталнија и зеленија. У том правцу подржавамо учешц́е и дијалог младих, запошљавање и предузетништво младих, као и зелену транзицију и дигитализацију кроз Програм гаранције за младе“, казала је Дешић.

Представници црногорских институција су на састанку представили постигнуте резултате током претходног периода, текуће као и планиране активности у дијелу усклађивања националног законодавства с правном тековином ЕУ и јачања административних капацитета, учешћа у пројектима и њихову реализацију.

]]>
05.10.2022T17:08:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380423/institucije-odlucne-da-ostvare-kredibilne-rezultate.html
Неопходна деблокада правосудних институција https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380416/neophodna-deblokada-pravosudnih-institucija.html Француска пружа велику подршку реформама у Црној Гори, саопштено је на састанку премијера Дритана Абазовића и француског амбасадора у Подгорици Кристијана Тимонијеа, и поручено да је деблокада правосудних институција неопходна. Како је саопштено из Владе, Абазовић је поновио да приоритет остаје борба против криминала и корупције на високом нивоу.

Он је рекао да је задовољан због тога што је то постала доминантна тема у Црној Гори, сматрајући то јако битним у контексту изазова са којима се држава деценијама суочава када је у питању правда и владавина права.

Из Владе су казали да је састанак био прилика да Абазовић и Тимоније поразговарају о актуелној политичкој ситуацији у држави.

„Констатујући да Француска пружа велику подршку реформама у Црној Гори и сагласивши се око неопходности деблокаде правосудних институција, као приоритета у односу на даљу борбу против криминала и корупције, али и интензивирања европског пута“, наводи се у саопштењу.

Абазовић је захвалио Француској на подршци коју је та партнерска држава упутила Црној Гори одмах на почетку сајбер напада, који су погодили владину информатичку структуру и информационо-комуникациону мрежу органа државне управе.

“У том контексту, Абазовић и Тимоније су још једном истакли задовољство због тога што ће Подгорица постати Регионални центар за борбу против сајбер криминала и за сајбер безбједност, нагласивши важност добијања таквог центра за цијели регион”, каже се у саопштењу.

]]>
05.10.2022T16:42:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380416/neophodna-deblokada-pravosudnih-institucija.html
Истрагу у вези са шверцом цигарета довести до краја https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380413/istragu-u-vezi-sa-svercom-cigareta-dovesti-do-kraja.html Демократска партија социјалиста (ДПС) очекује да истрага у вези са шверцом цигарета буде доведена до краја и да се сазна пуна одговорност сваког појединца, поручио је функционер странке Арсеније Бољевић. Директор Управе прихода и царина Раде Милошевић поднио је раније данас оставку на ту функцију, наводећи да то ради из моралних разлога и да је увјерен да својим дјеловањем није прекршио закон.

“Хвала Дритану Абазовићу што је свог друга и партијског функционера Рада Милошевића, а према могућој сумњи и партнера у потенцијалном кривичном дјелу, послије пет дана умолио да поднесе оставку”, навео је Бољевић у саопштењу.

Како је рекао, једино што су разумјели претходих дана јесте да Абазовић нема ауторитета ни у сопственој странци.

“А можда, са друге стране, има и разлог да снисходљиво моли потенцијалне извршиоце тешких кривичних дјела јер, можда не би свакоме, а нарочито њему, било тако лагодно кад би они проговорили”, додао је Бољевић.

Он је рекао да у ДПС-у очекују да истрага у вези са шверцом цигарета и свима који су у то умијешани, буде доведена до краја и да се сазна пуна одговорност сваког појединца.

"Најјефтиније пародије функционисања система, попут “проналаска изгубљеног камиона” и патетичне сапунице “брат Абаз моли брата Рада” не пролазе", истакао је Бољевић.

То су, према његовим ријечима, исувише озбиљне оптужбе да би ико рационалан и помислио како може да их прикрије таквим поступцима.

 

]]>
05.10.2022T16:09:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380413/istragu-u-vezi-sa-svercom-cigareta-dovesti-do-kraja.html
Хвала што држите ЦГ у фокусу https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380410/hvala-sto-drzite-cg-u-fokusu.html Црногорски шеф дипломатије у техничком мандату Ранко Кривокапић захвалио је на Твитеру генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу. "Хвала Столтенбергу и НАТО савезницима што држе Црну Гору у фокусу свог интересовања у склопу укупне одбране евроатлантског простора", наводи Кривокапић.

]]>
05.10.2022T15:51:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380410/hvala-sto-drzite-cg-u-fokusu.html
НАТО уз ЦГ која се штити од руске шпијунаже https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380399/nato-uz-cg-koja-se-stiti-od-ruske-spijunaze.html Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да се НАТО солидарише са Црном Гором која предузима мјере на заштити свог суверенитета и демократије од руске шпијунаже. "НАТО се солидарише са својим цијењеним савезником Црном Гором, јер предузима мјере на заштити свог суверенитета и демократије који су суочени са руском шпијунажом и другим дестабилизирајућим злонамјерним активностима", написао је Столтенберг на Твитеру.

Он је истакао да Западни Балкан има стратешки значај за Алијансу и додао да због тога у НАТО-у остају на опрезу.

]]>
05.10.2022T14:46:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380399/nato-uz-cg-koja-se-stiti-od-ruske-spijunaze.html
"Милошевић се уплео у лажи, мора да поднесе оставку" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380364/milosevic-se-upleo-u-lazi-mora-da-podnese-ostavku.html Члан Извршног одбора ДПС Црне Горе Слободан Филиповић позвао је директора управе прихода и царина Рада Милошевића, који је прошлог викенда саслушан због нестанка заплијењених цигарета, да поднесе оставку.

“Деси се тако да суботом пред поноћ истражни органи јавне функционере позову да сврате. На кафу. А да јавни функционери управо у том моменту шетају градом са хрпом документације која се случајно односи баш на случај којим се истражни органи баве. Лијепа је то прича о прошлом викенду Рада Милошевића за оне који вјерују УРИ. Но, таквих више и нема”, наводи се у саопштењу.

Филиповић је поменуо и одузимање службеног телефона Милошевићу.

“Откад то истражни органи узимају службени телефон лицима која позивају "у својству грађанина". Јасно је све, баш као и његов шеф, и Милошевић се уплео у своје лажи, жељећи да одбрани неодбрањиво?”, наводи се у саопштењу.

Филиповић је питао шта је сада још потребно за Милошевићеву оставку?

“Одступите Милошевићу, све је ово постало апсурдно, а истрага којом ћете бити обухваћени - као што и сами знате - довешће до резултата који ни Вама нити Вашим надређенима у странци неће никако ићи у прилог”, закључио је он.

]]>
05.10.2022T12:58:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380364/milosevic-se-upleo-u-lazi-mora-da-podnese-ostavku.html
Подршка Владе у рјешавању просторних капацитета Тужилаштва https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380370/podrska-vlade-u-rjesavanju-prostornih-kapaciteta-tuzilastva.html Предсједник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић посјетио је данас просторије ВДТ и СДТ, гдје је разговарао са вршитељком дужности Врховног државног тужилаштва Мајом Јовановић и главним специјалним тужиоцем Владимиром Нововићем у циљу разматрања могућности најскорије реализације Информације о уступању Старе зграде Владе Државном тужилаштвом, саопштено је из Владе.

Током састанка говорило се и о обезбјеђивању средстава и динамици прилагођавања уступљене зграде, као и рјешавању других текућих проблема у функционисању рада Тужилаштва који се тичу административних и просторних недостатака.

"Премијер Абазовић је упознат са могућношћу да се адаптација Старе зграде Владе врши уз новчану помоћ међународних партнера. Такође, предсједник Владе је упознат са Радним споразумом о сарадњи Врховног државног тужиластва Црне Горе и Канцеларије европског јавног тужиоца (European Public Prosecutor's Office - EPPO) на челу са Лауром Ковеши", наводи се у саопштењу Кабинета. 

Овај споразум са Европским јавним тужиоцем, додају, представља велико признање досадашњим резултатима новог руководства Тужилаштва и подстицај за успјешни наставак борбе против свих облика криминалитета.

Закључује се да ће Владанаставити да пружа пуну подршку Тужилаштву у наредном периоду, са посебним фокусом на побољшање услова рада и техничке опремљености тужилачке организације.

]]>
05.10.2022T12:51:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380370/podrska-vlade-u-rjesavanju-prostornih-kapaciteta-tuzilastva.html
"ЦГ ће поново наћи прави пут и бити свијетла регионална тачка" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380369/cg-ce-ponovo-naci-pravi-put-i-biti-svijetla-regionalna-tacka.html Генерални секретар СДП Иван Вујовић казао је да ће Црна Гора послије двије године обмана и лутања веома брзо поново наћи свој прави пут и бити свијетла регионална тачка, “очишћена од лоших антидемократских пракси и надничара туђих интереса”, наводи се у саопштењу.  

“Колико год неки бјежали од избора, суочавања са стварношћу и скидања сопствених маски, сасвим сигурно да неће далеко одмаћи јер у њихове манипулације више мало ко вјерује”, казао је Вујовић.

Он је у саопштењу написао да почетак “разбијања руске агентурне мреже” у Црној Гори истовремено представља и увод у убрзани крај обмане о, како је рекао, наводним демократским политичким промјенама након 30. августа 2020.године, као и одлазак на политичку маргину неких од кључних актера двогодишњег пропадања државе.

“Из дана у дан ће се све више одмотавати клупко и бити до краја демистификоване улоге свих који су Црној Гори били намијенили свилени руско-великосрпски гајтан, а све под плаштом наводне борбе против корупције и криминала, у коју су како видимо ових дана уплетени управо ови велики медијски „борци“ против шверца”, наводи се у саопштењу.

Вујовић сматра да је кључни циљ наравно био и остао дубинско и темељно разваљивање државе по свим стратешким линијама грађанске, секуларне и еуроатлантске Црне Горе.

“У ком послу је ова офирана агентура и разни, с њом повезани, проксији били кључна логистика и подршка. Поред тога, а као дио истог плана, на сцени је опструкција ЕУ пута, увод у банкрот државе, разваљивање електроенергетског система преко Абазовићевих ДФ кадрова, растјеривање инвеститора, отворено безакоње и реваншизам, и много тога другог”, тврди он.

Од Црне Горе је, како додаје, требало направити потпуно дисфункционални, неуспјешни, на сваком пољу заглављени систем, државу која ће бити произвођач свакојаких проблема и неспособна да ријеши било који изазов, како би од ње такве на крају дигли руке и сви њени западни и регионални партнери, “препуштајући је на милост фантомском српском свету и Путиновим геополитичким балканским разигравањима”.

“Црна Гора ће послије двије године обмана и лутања веома брзо поново наћи свој прави пут и бити свијетла регионална тачка, очишћена од лоших антидемократских пракси и надничара туђих интереса. Колико год неки бјежали од избора, суочавања са стварношћу и скидања сопствених маски, сасвим сигурно да неће далеко одмаћи јер у њихове манипулације више мало ко вјерује. Расплети се ближе а неки који можда и даље живе у заблудама „демократског освјежења“ имају још нешто времена да коначно прогледају и врате се грађанској и европској Црној Гори”, наводи Вујовић.

]]>
05.10.2022T12:07:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380369/cg-ce-ponovo-naci-pravi-put-i-biti-svijetla-regionalna-tacka.html
Одбор директорa "ТоМонтенегра" биран по сумњивим критеријумима https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380340/odbor-direktora-tomontenegra-biran-po-sumnjivim-kriterijumima.html Нови чланови Одбора директора компаније "ТоМонтенегро" бирани су по сумњивим критеријумима, саопштио је данас Филип Радуловић, члан Предсједништва покрета “Европа сад”. "Недавно су смијењени чланови Одбора директора у компанији "ТоМонтенегро", на чијем сам челу био као предсједник. Иако сам поднио оставку у октобру прошле године и радовао се доласку нових људи, био сам изузетно разочаран предлогом нових чланова, да не кажем забринут за будуће пословање компаније. Сагледавањем биографија четири нова члана, уочићемо колизију са општеприхваћеним критеријумима приликом одабира чланова Одбора директора", истакао је Радуловић у саопштењу које је диставио покрет “Европа сад”.

Он је додао да је новименовани члан Одбора Вук Стојановић, док је радио за Монтенегро Аирлинес (МА) у стечају, био десна рука Саше Зејака, стечајног управника приземљене компаније МА.

"Зејак и бивши предсједник Привредног суда и стечајни судија Блажо Јованић су у притвору од маја, због сумње да су нанијели штету државном буџету злоупотребом положаја у стечајним поступцима. Поред, Стојановића, недавно је именован и Орхан Хоџић који је власник компаније Оки Аир, која се бави препродајом карата Аир Монтенегра, иако је, из јасних разлога, неприхватљиво да члан Одбора има повезаност са привредним субјектом који има директан пословни однос са Аир Монтенегром. Европска пракса нам говори и да члан Одбора мора имати најмање двије године искуства у претежној дјелатности истог друштва или барем у области корпоративног управљања. Насупрот томе, имамо реалност у којој је Суада Ђеловића и Мирка Шкеровића за мјесто у Одбору препоручила непозната компетенција, а врло извјесно - чланска карта партије", казао је Радуловић.

Он је казао да у свакој организацији, било да су то привредна друштва у већинском власништву државе, политичке партије или компаније које се котирају на америчкој берзи, постоји једно правило - одлуке као и одговорност долазе са врха.

"Стога је покрету “Европа сад” јасно. Ако ћемо драстично и брзо да побољшамо стање у државним фирмама, морају се бирати чланови искључиво по меритократским основама", закључио је Радуловић.

]]>
05.10.2022T09:52:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380340/odbor-direktora-tomontenegra-biran-po-sumnjivim-kriterijumima.html
ЦГ подржала изјаву ЕУ о осуди руских референдума у Украјини https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380325/cg-podrzala-izjavu-eu-o-osudi-ruskih-referenduma-u-ukrajini-.html Црна Гора је подржала изјаву дату у име Европске уније о, како се наводи, нелегалним фиктивним "референдумима“ Русије у Доњецкој, Херсонској, Луганској и Запорошкој области. Како се истиче у изјави, Европска унија најоштрије осуђује незаконите фиктивне "референдуме“ одржане у дјеловима украјинских региона Доњецка, Херсона, Луганска и Запорожја, које је тренутно дјелимично окупирала Русија. "ЕУ не признаје и никада неће признати ове нелегалне "референдуме“ и њихове фалсификоване резултате, нити било какве одлуке донијете на основу тих резултата, и позива све чланице УН да учине исто. Организовањем ових нелегалних фиктивних "референдума“, Русија има за циљ да насилно промијени међународно признате границе Украјине, што представља јасно и тешко кршење Повеље УН. Резултати ових "референдума“ су ништавни и не могу произвести никакво правно дејство" наводи се у изјави.

Како се указује, сви који су умијешани у организовање ових нелегалних фиктивних „референдума“ и одговорни за друга кршења међународног права у Украјини одговараће за своје поступке.

"С тим у вези, биће представљене даље рестриктивне мјере против Русије", пише у изјави.

Наведено је да се земље кандидати Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, Украјина и Република Молдавија, земље потенцијални кандидати Босна и Херцеговина и Грузија, те земље ЕФТА Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, чланице Европског економског простора, придружују овој изјави.

"Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија и Босна и Херцеговина настављају да учествују у процесу стабилизације и придруживања", пише у саопштењу на сајту ЕУ. 

]]>
05.10.2022T06:44:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380325/cg-podrzala-izjavu-eu-o-osudi-ruskih-referenduma-u-ukrajini-.html
"Црна Гора посвећена испуњавању обавеза из ССП-а" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380291/crna-gora-posvecena-ispunjavanju-obaveza-iz-ssp-a.html Црна Гора остаје посвећена испуњавању обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и остваривању напретка у преговарачком процесу, без обзира на политичку неизвјесност у земљи. Упркос актуелној политичкој ситуацији и промјенама у Влади током протекле године, јавна управа је остала отпорна и показала да има довољан капацитет да настави да испуњава захтјеве и обавезе у оквиру ЕУ агенде, поручио је в.д. генералног директора Директората за приступање ЕУ и правну тековину ЕУ, у Министарству европских послова, Марко Мрдак на петнаестом састанку Пододбора за трговину, индустрију царине и порезе између ЕУ и Црне Горе. Мрдак је казао да су управо резултати постигнути између два састанка овог Пододбора, потврда професионализма и јасне посвец́ености државних службеника који марљиво раде иако промјене на руководећим позицијама отежавају ефикасност спроводјења реформи.

Он је представио најзначајније резултате које је Црна Гора остварила у поглављима 1 – Слобода кретања робе, 16 – Порези, 20 – Предузетништво и индустријска политика, 29 – Царинска унија и 30 – Вањски односи, од претходног састанка одржаног октобра прошле године.

У име Европске комисије, састанком је предсједавала замјеница шефице Јединице за Црну Гору и Србију у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу (ДГ НЕАР), Барбара Хесус-Жимено.

„Обновљени политички фокус на проширење даје Црној Гори прилику да напредује на путу ка ЕУ. Темпо остаје у рукама Црне Горе и биц́е одређен напретком који остварите“, поручила је Жимено.

Она је казала да ЕУ поздравља проактиван и конструктиван ангажман Црне Горе, како са Свјетском трговинском организацијом, тако и са Заједничким регионалним тржиштем. Такође је поздравила мјере које је Црна Гора предузела у погледу забране складиштења дувана у слободној зони Бар, али је подвукла да остају значајни изазови у искорјењивању нелегалне трговине дуваном, укључујуц́и уништавање заплијењене имовине.

Током састанка, представници црногорских институција су представили постигнуте резултате и планиране активности у дијелу усклађивања националног законодавства с правном тековином ЕУ и јачања административних капацитета, и са колегама из ЕК размијенили мишљења у погледу испуњења захтјева који проистичу из европске агенде у областима које третирају ова поглавља.

]]>
04.10.2022T18:51:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380291/crna-gora-posvecena-ispunjavanju-obaveza-iz-ssp-a.html
Коњевић смијењен, јер БОК од маја није функционисао https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380286/konjevic-smijenjen-jer-bok-od-maja-nije-funkcionisao.html Вијеће за националну безбједност којим је предсједавао предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић одржало је данас трећу сједницу на којој је, између осталог, разматрано питање сајбер напада, активности на сузбијању кријумчарења акцизних роба - цигарета, као и анализа предузетих активност на сузбијању руског малигног утицаја у Црној Гори. На предлог предсједника Вијећа, премијера Абазовића, министар одбране и потпредсједник Владе Рашко Коњевић разријешен је дужности координатора рада Бироа за оперативну координацију из разлога што ово тијело до сада није стављено у функцију, односно, није ни конституисано од маја, када је потпредсједник Коњевић именован на поменуту функцију.

Како је истакнуто, још се не зна ко је извео сајбер напад на владину информатичку структуру и информационо-комуникациону мрежу органа, те да се морају сачекати коначни извјештаји иностраних експерата и партнера да би се са сигурношћу утврдило ко је одговоран.

"Државни органи су обавезни да одраде процјену штете која је настала у тим органима усљед сајбер напада. У том смислу, Вијеће је упутило апел Министарству јавне управе да што хитније у потпуности оспособи систем за функционисање, као и Агенцији за националну безбједност да интензивира анализу свих релевантних података везаних за напад", наглашава се у саопштењу Вијећа.

На сједници су разматране актуелне активности на сузбијању кријумчарења акцизних роба - цигарета, као једну од најзначајнијих нелегалних активности које се спроводе у континуитету у Црној Гори. Дата је пуна подршка ВДТ-у и СДТ-у да истраже сваки случај кријумчарења акцизних роба - цигарета, како у претходном периоду, тако и сада. 

Постигнута је сагласност да Влада предузме мјере у циљу заштите интегритета државних институција.

Вијеће за националну безбједност је од стране директора АНБ информисано о активностима на сузбијању руског и осталих страних малигних утицаја у нашој држави.

Агенција је задужена да, у складу са законским процедурама, и уз сагласност релевантних адреса, достави Вијећу детаљан извјештај о активностима и свим лицима у односу на која су предузете мјере, као и конкретним разлозима за предузимање наведених мјера.

Сједници Вијећа, у складу са чланом 6 Пословника о раду Вијећа за националну безбједност, присустовали су и в.д. ВДТ-а Маја Јовановић, Главни специјални тужилац Владимир Нововић и Душан Половић, в.д. генералног директора Директората за инфраструктуру.

Вијеће за националну безбједност, поред предсједника Вијећа Абазовића, чине чланови: мр Рашко Коњевић, потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу политику и министар одбране, Марко Ковач, министар правде, Филип Аџић, министар унутрашњих послова, мр Александар Дамјановић, министар финансија, Ранко Кривокапић, министар вањских послова, Саво Кентера, вршилац дужности директора Агенције за националну безбједност, Милан Кнежевић, предсједник Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе и Мевлудин Нухоџић замјеник предскедника Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе.

 

]]>
04.10.2022T18:06:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380286/konjevic-smijenjen-jer-bok-od-maja-nije-funkcionisao.html
"Од чега се уплашио Абазовић?" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380280/od-cega-se-uplasio-abazovic.html Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић оцијенила је да се премијер Дритан Абазовић уплашио, али је запитала од чега, истине или своје улоге у њој. "Слабе и плашљиве људе страх нагони да раде оно чега се највише боје (рече неко паметан)…. Препао нам се квази премијер. Од чега си се уплашио Дритане? Од истине и твоје улоге у њој?! Али, све се зна и све ће се сазнати", написала је у Твитер објави Вуксановић Станковић.

]]>
04.10.2022T17:46:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380280/od-cega-se-uplasio-abazovic.html
Демократе неће гласати за реизбор Жугића https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380279/demokrate-nece-glasati-za-reizbor-zugica.html Шеф Клуба посланика Демократске Црне Горе Борис Богдановић истакао је ће посланици те партије гласати против предлога да трећи мандат на мјесту гувернера Централне банке добије Радоје Жугић. Жугићев шестогодишњи мандат истиче 15. октобра, а предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је прије три дана упутио Скупштини приједлог да му се додијели трећи мандат. Он је претходно био на челу ЦБЦГ од 2010. до 2012. године.

]]>
04.10.2022T17:31:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380279/demokrate-nece-glasati-za-reizbor-zugica.html
Дипломатско и одрживо рјешење ситуације у Украјини https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380266/diplomatsko-i-odrzivo-rjesenje-situacije-u-ukrajini.html Дипломатско, свеобухватно и одрживо рјешење ситуације у Украјини једини је политички модел за све стране које су директно или индиректно обухваћене ратом, сматра предсједник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић. Како је саопштено из Скупштине, Лекић је данас разговарао са амбасадором Украјине у Црној Гори, Олегом Герасименком.

"Поштујући основне принципе међународног права, Црна Гора и Украјина се одлучно залажу за што скорију обуставу руске агресије која доводи до страдања цивила, хуманитарних катастрофа, угрожавања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, са многим међународним посљедицама", оцијенили су Лекић и Герасименко.

Лекић је казао да реакције црногорских институција указују на високу сензибилност државе на комплексност укупне проблематике и исказује отворену солидарност са украјинским народом.

"Даљи напори за дипломатско, свеобухватно и одрживо рјешење ситуације у Украјини, једини су политички модел за све стране које су директно или индиректно обухваћене овим ратом, који, између осталог, директно подрива европску безбједност и њену стабилност", навео је Лекић.

Герасименко је нагласио да веома цијени чињеницу да је Скупштина Црне Горе са више од двије трећине гласова усвојила Резолуцију којом осуђује руску војну инвазију на Украјину.

"То је најзначајнија потврда подршке украјинском народу у борби за европске вриједности које се огледају у очувању принципа толеранције, мира и заједничког просперитета у оквиру породице најразвијенијих европских земаља", рекао је он.

Саговорници су, како се наводи, сагласни да постоји задовољство садржајношћу досадашњих билатералних односа између двије пријатељске земље, које је засновано на међусобном разумијевању и редовном политичком дијалогу.

"Саговорници су изразили увјерење да се динамична сарадња управо манифестује кроз интензивирање парламентарне комуникације која директно води ка јачању билатералних и мултилатералних односа", каже се у саопштењу.

]]>
04.10.2022T16:21:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380266/diplomatsko-i-odrzivo-rjesenje-situacije-u-ukrajini.html
"Одлука суда показала да је смјена Прелевић била политички прогон" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380256/odluka-suda-pokazala-da-je-smjena-prelevic-bila-politicki-progon.html Kривична пријава против секретарке ранијег Министарства науке Смиљане Прелевић, одбачена је, чиме је, како наводе у ДПС-у, јасно да је то био политички прогон бивше министарке Весне Братић. "Очекивано је одбачена кривична пријава против Смиљане Прелевић, угледне чланице органа и тијела ДПС-а, која је поднијета од Весне Братић и државне секретарке Милице Kадовић, из очигледно реваншистичких побуда. Братић и Kадовић нијесу успјеле у покушају личне и професионалне дискредитације Прелевић, која је савјесно и законито обављала функцију секретарке од оснивања ранијег Министарства науке до његовог укидања, и дала велики допринос у преговорима Црне Горе са Европском унијом, као шефица Радне групе за Поглавље 25: Наука и истраживање, које је као прво преговарачко поглавље привремено затворено 2012. године", наводе у саопштењу.

Kако су додали, увјерени су да ће Весна Братић одговарати за правно насиље које је спроводила према политичким неистомишљеницима.

]]>
04.10.2022T15:05:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380256/odluka-suda-pokazala-da-je-smjena-prelevic-bila-politicki-progon.html
"Абазовић да објасни зашто сам смијењен у јеку афере" https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380252/abazovic-da-objasni-zasto-sam-smijenjen-u-jeku-afere-.html Потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу политику Рашко Коњевић на данашњој конференцији за новинаре је истакао да је премијер Дритан Абазовић иницирао његови смјену са мјеста предсједника Бироа за оперативну координацију служби безбједности (БОК), при самом крају данашње сједнице Вијећа за националну безбједност, на шта је имао право, али да треба да објасни зашто је то урадио у тренутку овакве афере, те да је њему све "сасвим свеједно". Он је рекао да је Абазовић на то имао право, али нека "објашњава да ли је предлог да се разријеши шеф БОК-а у тренутку ове афере нешто што му обезбјеђује већи сегмент неутралности".

Упитан ко је гласао за његово разрјешење, Коњевић је казао да су то учинили Абазовић, министар правде Марко Ковач, унутрашњих послова Филип Аџић, и финансија Александар Дамјановић, као и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић.

Он је нагласио да БОК по закону нема никаква извршна овлашћења и да закон не препознаје координатора свих служби безбједности.

Како је казао, потпуно је нормално да сви људи који у ширем контексту чине сектор безбједности имају по неким питањима разлике.

"Остајем члан Вијећа за националну безбједност. Сада смо у ситуацији да директор УПЦ, а богами и премијер треба да објасне да ли је логично да три пута предсједник Владе присуствује акцијама спаљивања у кратко вријеме. Ово јасно указује да је овдје шира организација", казао је Коњевић.

Потпредсједник Владе је казао да у политичкој равни - постоје разлике, те да не може да каже да ли постоје двије струје у безбједносном сектору.

"Постоје политичке разлике, а у посљедње двије године, није постојао нико кога директор УПЦ Раде Милошевић није оптужио за корупцију. Данас се у његовој Управи дешава тешки криминал. Овдје је премијер 10 пута јавно оптужио да сам политички заштитник шверца цигарета, али кад кажете - држите лопова често се претвори у своју супротност", рекао је он.

Коњевић је рекао да је објективна одговорност Милошевића, због чега ће, како је казао, вјероватно бити смијењен на сједници Владе у четвртак.

 Истакао је да постоје индиције да су перформанси уништавање цигарета и да је 90 одсто завршавало у даљем шверцу, а уништавано само 10 одсто, те да је незамисливо да директор Пореске управе не зна ништа о томе.

"И данас сам рекао премијеру да су неосновано оптужбе које је он износио према мени. Охрабрен сам с оним што сам чуо из АНБ-а и СДТ-а. Ко год био уплетен у ову аферу, стекао сам утисак да ће те двије институције ићи до краја, и не само у овом, него у било којем случају који у везу доводи било које јавне функционере", казао је Коњевић.

Додао је да је данас ваљда свакоме јасно да директор Управе прихода и царине Раде Милошевић није могао да уради ништа без знања Дритана Абазовића.

"Сада је потуно јасно зашто је премијер правоснажно осуђивано лице хтио да инсталира у АНБ-у, јер ова активност је рађена без знања Управе полиције. Данас Абазовић жели да се ослободи политичког терета који му је наметнуо Раде Милошевић", истакао је Коњевић.

Како је казао, индикативно је да су само функционери УРА-е и ЦИВИС-а прусуствовали уништавању цигарета, очигледно је да се жели направити политичка игра у којој се оптужују други.

"Данас добијете индиције из организација да су спровођени перформанси са уништавањем цигарета и да је 90 одсто њих завршило на сивом тржишту. Објективно је очекивати да директор Пореске управе буде смијењен. Ја остајем члан Вијећа за националну безбједност и утицаћу са те позиције да се ове ствари рашчисте до краја, јер доста је било једне врсте паушалног оптуживања других, да би принцип 'држите лопова' био механизам по коме се функционише", поручио је Коњевић.

]]>
04.10.2022T14:34:00 +0100 Политика https://www.rtcg.me/vijesti/politika/380252/abazovic-da-objasni-zasto-sam-smijenjen-u-jeku-afere-.html