Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ Beta ]

23. 04. 2018. 11:00 >> 10:53
9

19. GODIŠNJICA

Sjećanje na ubijene radnike RTS-a

Tačno u 2.06 noćas navršilo se 19 godina od ubistva 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici, a poštu stradalim kod spomenika "Zašto?" odali su predstavnici RTS-a, državnih organa i porodice poginulih.

Poslije minuta ćutanja, u ime RTS-a vijence su položili i zapalili svijeće generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsjednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika, navodi se na sajtu RTS-a.

Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše, obratio se okupljenima zapitavši - Zašto?

"Devetnaest godina već stojimo ovde ispred spomenika 'Zašto?' da odamo poštu nevino stradalima. Zašto? Zato što su svjetski moćnici i čelnici NATO pakta odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i da je proglase za legitimni vojni cilj", rekao je Medić.

Podsjetio je da su NATO avioni bombardovali zgradu u Aberdarevoj ulici, u gusto naseljenom dijelu, iako su znali da u njoj ima svake noći između 150 i 160 ljudi - civila koji su profesionalno obavljali svoj svakodnevni posao.

"Tada su na svom radnom mjestu ubijeni naši najmiliji, kolege, prijatelji. Zašto? Zato što nisu bili zaštićeni, zato što o njima niko osim porodica nije brinuo, zato što oni koji su to mogli i koji su po naredbi 37 savezne vlade bili obavezni da urade, nisu preduzeli ništa da zaštite ljude i tehniku. Zato što oni koji su prizivali NATO zločinca da gađaju zgradu RTS-a i da ih čekaju u njoj te večeri, nisu bili tu sa svojim kolegama", rekao je Miroslav Medić.

On je ukazao i da ćute odgovorni ali i tužilaštvo, i pored dokaza koji su mu dostavljeni.

"Devetnaest godina čekamo odgovor na to pitanje. Duše ubijenih su i sada ovde sa nama i traže pravdu, nadamo se da će se istina o ovom zločinu ipak saznati", kazao je Medić.

Zgrada RTS-a u Aberdarevoj pogođena je u noći između 22. i 23. aprila 1999. u 2.06 i tom prilikom je ubijeno 16 radnika RTS-a.

U napadu NATO-a poginuli su: Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić(32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније