Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

30. 10. 2020. 22:13 >> 22:21

DOPRINOS LJUDSKIM PRAVIMA

Zaevu nagrada Fondacije Fridrih Ebert

Njemačka Fondacija Fridrih Ebert dodijelila je ove godine nagradu za ljudska prava premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, za njegovo zalaganje za građanska prava svih stanovnika te zemlje i za reformski kurs, saopštila je fondacija bliska Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD).

Fondacija je navela da 2020. godina nije bila dobra godina za ljudska prava, pošto su mnogi autoritarni režimi pod plaštom pandemije sproveli oštre rezove u oblasti ljudskih prava, i da je utoliko važnije primjereno vrednovati ona djela koja su se suprotstavila tim trendovima.

Uz ocjenu da je Zoran Zaev jedan takav "svijetli primjer", Fondacija Fridrih Ebert podsjeća na njegov doprinos postizanju sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom, 2017. godine, i na rješavanje 27 godina starog spora sa Grčkom.

"Još kao vođa opozicije, Zaev je bio važna vodeća figura koja se zalagala za građanska prava svih ljudi u zemlji i koja se u okviru takozvane 'šarene revolucije' miroljubivo zauzela za nove izbore", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je, zahvaljujući naposletku i njegovom odlučnom reformskom kursu, poslije mnogih razočarenja, donijeta odluka o početku pristupnih pregovora sa EU i Sjeverna Makedonija postala članica NATO.

Nagrada će Zoranu Zaevu biti svečano dodijeljena 16. novembra na onlajn manifestaciji na kojoj će govoriti i šef njemačke diplomatije Hajko Mas. Zaev će, u okviru manifestacije, biti i učesnik onlajn debate "Kako braniti ljudska prava i multilateralizam u vremenu u kojem su te vrijednosti pod sve većim pritiskom", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније