Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta

11. 04. 2021. 07:41   >>  07:42 4

SRBIJA

Od ubistva Ćuruvije 22 godine, suđenje još traje

Novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan prije 22 godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Novinarska udruženja i asocijacije odaće počast Ćuruviji polaganjem cvijeća na mjestu zločina, a u zajedničkoj najavi komemoracije podsjetili su da suđenje za ubistvo traje šest godina i još nije izrečena pravosnažna presuda.

"Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred vijećem Specijalnog suda tek prije šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvijek nema pravosnažne presude", podsjetili su Udružene novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako su još napomenuli, u Ćuruviju je "ispaljeno 12 metaka, a neposredno prije toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbjednosti (RDB)".

Kćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija Djurica, uoči godišnjice ubistva rekla je da "ideja da pravda nije još stigla jeste nešto što stavlja mračan oblak nad njom i nad njenim životom".

"Već 22 godine su prošle i ja se sve te godine aktivno trudim da dođemo do pravde i nekad izgleda kao da nijesmo stigli nigde. Bukvalno, ni par koraka dalje, iako je prošle godine djelovalo da smo nadomak rješenja. Ali ja sam njegovo dijete. Ne odustajem i idemo do kraja. Naravno, imam nekako nadu da pravda jeste spora, ali jeste i dostižna", rekla je Jelena Ćuruvija Đurica za Cenzolovku.

Pred Specijalnim sudom u toku je ponovljeno suđenje nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj na prvostepeni postupak zbog "prekoračenja optužbe".

U presudi Specijalnog suda je kao neposredni izvršilac ubistva označeno N.N. lice, dok tužilaštvo trvrdi da je u Ćuruviju pucao Miroslav Kurak, kojem se sudi u odstustvu.

Nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković osuđen je na 30 godina za podstrekavanje na teško ubistvo, koliko je izrečeno i nekadašnjem šefu beogradskog centra te službe Milanu Radonjiću, kao saizvršiocu u teškom ubistvu.

Marković je u zatvoru, gdje izdržava kaznu od 40 godina, osuđen je u slučaju Ibarska magistrala, odnosno za atentat na predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, i umiješanost u ubistvo predsjednika Srbije Ivana Stambolića.

Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su oficir službe Ratko Romić i njen pripadnik Kurak neposredni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, već ih je osudio na po 20 godina kao saizvršioce u teškom ubistvu.

Tako je ostalo nepoznato ko je povukao obarač "škorpiona" 11. aprila, na Uskras, za vrijeme NATO bombardovanja ali je javnost ostala uskraćena i za ime nalogodavca Ćuruvijinog ubistva.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi, Ćuruvija je ubijen "iz niskim pobuda, zbog njegovog javnog istupana u zemlji u inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, a radi očuvanja postojeće strukture vlasti".

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Ćuruvijine djece, ocijenio je u završnoj riječi prije ranije presude, da nema sumnje da je nalogodavac tadašnji predsjednik države Slobodan Milošević.

U optužnici je detaljno opisano i ekenomsko uništavanje Ćuruvijih listova kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu i informisanju, neposredno prije ubistva, kao i dio prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније