Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

20. 07. 2021. 22:03   >>  22:04 2

IZETBEGOVIĆ

"Srpski svet" je drugo ime za "Veliku Srbiju"

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, izjavio je danas da je "Srpski svet" drugo ime za "Veliku Srbiju" i da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da ne dopušta takve izjave srpskih zvaničnika i da "ne ćuti dok se izgovaraju takve stvari".

Izetbegović je to kazao novinarima u Kozarcu kod Prijedora, gdje je danas sahranjeno 12 bošnjačkih žrtava ubijenih u ratu u BiH 1990-ih godina.

Ideju o stvaranju "Srpskog sveta" ponovio je prije dva dana ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i pozvao Vučića da preuzme ulogu "predsjednika svih Srba".

Izetbegović je ocijenio da izjave o stvaranju "Srpskog sveta" treba da osvijeste Bošnjake koji, kako je naveo, "rade na tome da budu snažniji, oprezniji i da nikada ne dopuste slabost koja će ohrabriti agresiju".

Lider SDA je ukazao da se "ne smije relativizovati istina o onome što se desilo" i da će "šehidska krv i istina očuvati BiH od ponovnih pokušaja stvaranja 'srpskih svetova' i podjela u Bosni i Hercegovini".

"Ne mogu se izjednačavati strane, pričati o 'nesrećnom sukobu', to je bila agresija, genocid i etničko čišćenje", kazao je Izetbegović o ratu 1990-ih godina.

Prema njegovim riječima, i u Krajini se tokom rata u BiH "desio genocid, koji je jednak onom u Podrinju", s tim da je u Srebrenici "bio dosta intezivniji".

"Agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja učinila je srpska strana, da ne kažem srpski narod, ali kažem srpska strana, jer su to uvijek pojedinici. To je bio kompletni establišment: politički, vjerski, intelektualni, hiljade spremnih da počine zločin nad komšijama, i toga moramo biti svjesni", naglasio je Izetbegović.

Istakao je da je "dobro govoriti o procesu pomirenja i praštanja", ali da se prije toga mora govoriti o svijesti o tome što se desilo i "snazi koju Bošnjaci moraju imati da se to ne ponovi".

"Ako budemo slabi, podijeljeni, ako bude puno onih koji imaju podanički refleks, dogodiće nam se iste stvari. Snaga i sloga treba da budu prvi kod Bošanjaka", naglasio je lider SDA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније