Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ B.B. ]

26. 10. 2021. 13:06 >> 13:09
2

RAZGOVOR O KRIZI U BIH

Izetbegović namjerava da se sastane sa Vučićem

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je da namjerava da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem radi razgovora o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

"Nismo još precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori mom odlasku na taj sastanak, ali ja ću otići na svaki sastanak koji može da spriječi loš scenario i ako mogu da utičem da se stvari smire i idu u pravom smjeru", rekao je Izetbegović sinoć za Televiziju Federacije BiH (FTV).

Upitan da li će sastanak biti u Banjaluci, Beogradu ili Sarajevu, Izetbegović je naveo da mu to nije važno.

"Neće mi pasti kruna sa glave ako odem u Beograd. Namjeravam da razgovaram i postignem ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes", naveo je lider SDA.

Dodao je da bi BiH bila "skoro pa normalna zemlja", pred vratima EU i u NATO, da nije politike srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić protivi se sastanku Izetbegovića i Vučića.

"Rekao sam mu da to ne radi", naveo je Komšić.

Poslanik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, iz Socijaldemokratske partije BiH, takođe smatra da bi Izetbegović odlaskom na sastanak u Beograd načinio veliku grešku.

Predstavnica Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da bi Izetbegović odlaskom na sastanak sa Vučićem "ponizio i banalizovao institucije države BiH jednako koliko i Dodik".

"Nema te institucionalne osnove koja Izetbegovića kvalifikuje za susret te vrste, osim u njegovoj uobrazilji da je lider Bošnjaka. Izetbegović time zapravo ponižava i Bošnjake, jer su oni pokazali da nijesu ni politički ni ideološki monolitan narod, već izrazito pluralan", kazala je Ćudić.

Dodala je da Izetbegović, pristajući na susret sa Vučićem u svojstvu lidera Bošnjaka, legitimiše i Vučića kao lidera svih Srba.

"Time i budućnost Srba iz Bosne i Hercegovine dodatno veže za Srbiju, samim tim i teritoriju BiH koju dominantno nastanjuju Srbi", navela je.

Ćudić je ocijenila da će Izetbegović sa Vučićem razgovarati o "spasavanju Dodika od njegove moguće propasti" i da će posjetom Beogradu prikazati predsjednika Srbije kao najvećeg mirotvorca na Balkanu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније