Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J.

14. 12. 2021. 11:16 >> 11:17

SRBIJA-EU

Varhelji: Vladavina prava i normalizacija s Kosovom ključni

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom ostaju kljčlni za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i naglasio da je važno da Srbija nastavi da ostvaruje dobre rezultate na terenu u tim oblastima.

Na konferenciji za novinare poslije Međuvladine konferencije na kojoj je Srbija otvorila Klaster četiri u pristupnim pregovorima sa EU, Varheji je rekao da će Evropska komisija nastaviti da radi sve što može kako bi ubrzala proces pristupanja Srbije i cijelog regiona.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je današnji dan za Srbiju prekretnica u procesu evropskih integracija i dodala da je otvaranje Klastera četiri "veliki i važan korak i veliku uspjeh" na čemu je "čestitala građanima, vladi i predsjedniku Srbije".

Brnabić je podsjetila da nova metodologija proširenja EU znači političko upravljanje procesom evropskih integracija i dodala da je to, "posebno u oblasti vladavine prava, očigledno dalo rezultat".

Brnabić je izrazila očekivanje da će Srbija naredne godine otvoriti Klaster tri i pripremiti se za otvaranje Klastera pet i dodala da će dalji fokus biti na reformama u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine, kao i da prioriteti za Srbiju ostaju dijalog sa Prištinom, regionalna stabilnost, ekonomija i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније