Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

07. 04. 2022. 14:12 >> 14:13
2

FON DER LAJEN TRAŽI

Bugarska da omogući otvaranje pregovora EU sa Skopljem

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je u Sofiji od Bugarske da pomogne u realizaciji odluke Evropskog savjeta o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Evropski savjet je još 2020. odlučio da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovom.

Fon der Lajen je ukazala da je važno da zemlje članice EU "ispune obećanje susjedima, u ovim teškim vremenima", prenose makedonski mediji.

Navela je da "ništa neće biti isto kao prije rata u Ukrajini", da obećanje partnerima iz 2020. treba da se ispuni i da računa na Bugarsku da će vješto voditi taj proces.

Fon der Lajen je rekla da su su prava manjina u srži evropskih ugovora i vrijednosti i da je njihova zaštita osnovna vrijednost koja je u fokusu pažnje.

Bugarski premijer Petkov i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski početkom aprila su odvojeno ocijenili da je postignut značajan napredak u pregovorima o sporu dvije zemlje, zbog kojeg Sofija blokira početak pregovora EU sa Skopljem o članstvu u Uniji.

Sofija je u decembru 2020. stavila veto na početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, zahtijevajući da Skoplje ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusjedstvu i da prizna bugarske korijene makedonske nacije i jezika. Prošle godine je modifikovala zahtjeve i formulisala ih u dokumentu "Pet plus jedan".

Bugarska od Skoplja zahtijeva da prizna da je istorija Sjeverne Makedonije prije 1944. zapravo istorija Bugarske, i da, kako se tvrdi, prestane da svojata neke bugarske istorijske ličnosti.

Uslov Sofije za deblokadu pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom je da prestane navodni govor mržnje protiv Bugara i da se ustavnim promjenama obezbijedi zaštita bugarske manjine, dok EU treba da obezbijedi mehanizme kojima će kontrolisati da li se Skoplje pridržava tih obaveza.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније