Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

T.G. [ Beta ]

15. 05. 2022. 12:45   >>  12:48 2

HRVATSKI MINISTAR

NATO će se dogovoriti oko prijema Finske i Švedske

Zemlje članice NATO su na dobrom putu da postignu konsenzus o ulasku Finske i Švedske, ocijenio je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, dok Njemačka čak daje uvjeravanja da bi njihovo pristupanje moglo da bude vrlo brzo.

"Mislim da su razgovori na dobrom putu. Nadam se da ćemo imati plodne konačne razgovore i dobar rezultat da pokažemo našu solidarnost", rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova pri dolasku na neformalni sastanak šefova diplomatija Atlantske alijanse u Berlinu.

Protivljenje ulasku dve nordijske zemlje u NATO koje je izrazila Turska, članica saveza, uvelo je neizvijesnost o ishodu procesa.

"Uvjeren sam da će saveznici kakvi smo mi konstruktivno i pozitivno gledati na njihovo pridruženje Alijansi", rekao je zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana, koji je takođe rekao da je uvjeren da je moguće postići konsenzus.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je ocijenila da bi ulazak te dvije zemlje mogao da bude sproveden vrlo brzo.

"Njemačka je sve pripremila da taj proces ratifikacije bude brz", rekla je ona dan posle razgovora sa šefovima diplomatije Finske i Švedske koji su prisutni u Berlinu.

Ona je rekla da su mnoge članice istakle koliko je važno da ne bude beskonačan period takozvane sive zone, misleći na razmak od podnošenja kandidature do faktičkog ulaska neke nove zemlje u Alijansu.

Pod uticajem rata u Ukrajini Finska i Švedska se spremaju da okrenu list svojoj politici vojne neutralnosti koja je trajala decenijama.

Turska zamjera Švedskoj i Finskoj da su suviše blagonaklone prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je ipak rekao da je spreman da razgovara sa te dvije zemlje kao i sa drugim zemljama NATO.

"Turska je važan saveznik. Oni su izrazili zabrinutost o kojoj ćemo raspravljati", rekao je Džoana.

Luksemburški šef diplomatije Žan Aselborn je takođe ocijenio da iako je Turska ponekad bila težak partner, signali nisu bili loši.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније