Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ BETA ]

26. 05. 2022. 20:48   >>  21:08

ĐUROVIĆ

Sagledaćemo prednosti i mane Otvorenog Balkana

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović na sastanku sa predsjednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom govorio je o privrednoj saradnji između dvije zemlje.

Čadež je najavio  da će srpska privredna delegacija posjetiti Crnu Goru polovinom juna i sa zvaničnicima i privrednicima te zemlje razgovarati o unapređenju kako je ocijenio, inače dobre ekonomske saradnje.

On je poslije sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Goranom Đurovićem ocijenio da postoji značajan potencijal za saradnju dvije privrede, posebno u sektorima energetike i logistike i korišćenju potencijala koje nudi Luka Bar.

"Mislim da se sada stvorila nova mogućnost da olakšamo privredama da još bolje rade. Iz Srbije u Crnu Goru odlaze da investiraju jako dobri privrednici, a u pitanju su investicije koje će omogućiti Crnoj Gori da postane logistički hab za ovaj dio Evrope i regiona, što će omogućiti izvoz robe iz Srbije širom sveta", rekao je Čadež a prenijela PKS.

Đurović je potvrdio da će premijer te zemlje Dritan Abazović učestvovati na Samitu Otvoreni Balkan na Ohridu početkom juna i dodao da je Crna Gora spremna da čuje koje sve benefite nudi ta inicijativa.

"Želimo da saradnju, koja je kvalitetna i dobra, podignemo na još viši nivo. Podržavamo svaku inicijativu koja ide u prilog tome da se ukidaju barijere među privredama. Sagledaćemo sve prednosti i mane Otvorenog Balkana i shodno tome će Vlada Crne Gore donijeti odluku", rekao je Đurović.

Po podacima PKS, robna razmjena između Srbije i Crne Gore u prvom kvartalu iznosila je 220,9 miliona eura što je povećanje od 31,7 odsto u odnosu na isti period 2021.

Izvoz u Crnu Goru iznosio je 197,4 miliona eura ili 29,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iz Crne Gore veći za 51,7 odsto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine i iznosio je 23,5 miliona eura, pa je ostvaren suficit u robnoj razmjeni dvije zemlje u visini od 173,8 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније