Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

24. 06. 2022. 10:20 >> 11:40

POTPISAN SPORAZUM

Gradiće auto-put između Beograda i Temišvara

Vlade Srbije i Rumunije potpisale su sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar, objavilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.


Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin u Srbiji i auto-puta Temišvar–Moravica u Rumuniji potpisali su u Temišvaru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, ugovorom je predviđeno uspostaviti vezu između dvije države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd–Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar–Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara.

"Izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biće udaljeni na samo sat vremena vožnje", izjavio je Momirović nakon potpisivanja sporazuma.

On je istakao da od 2016. godine, "postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom".

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu je rekao da je potpisivanje sporazuma bitno, jer je na početku bilo riječi o gradnji brze saobraćajnice, a sada je riječ o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

"Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazum, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Vjerujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a riječ je o evropskom finansiranju", izjavio je Grindeanu.

Momirović je zahvalio Rumuniji i na podršci koju pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU, kao i na podršci kada je riječ o principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније