Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ I. P. ]

07. 07. 2022. 13:23 >> 13:21
7

PREMIJERKA SRBIJE

Nije mi jasna rezolucija Evropskog parlamenta

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da joj nije jasna rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se pozivaju Srbija i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju", te ukazala da toga nema u dokumentu Evropske komsije.

Ona je novinarima rekla da joj kao nekom ko po novoj metodologiji vodi pregovarački proces po klasterima "više ništa sada tu nije jasno", zato što, kako je ukazala "Evropska komisija kaže jedno, a Evropski parlament kaže drugo".

"Evropska komisija u svom zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35 koje se u našem slučaju tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, ni jednom riječju ne pominje priznanje, nego kaže sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Evropski parlament sada "izglasao nešto drugo".

Navela je i da samo "može da pretpostavi da će Evropski parlament da naloži Evropskoj komisiji da promijeni tu pregovaračku poziciju"

"A onda mi nije jasno kako će da promijeni pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa, jer to nijesu male promjene u pravilima. Biće ogromne promene", rekla je Brnabić.

Dodala je, da je, što se nje tiče "lopta" u dvorištu Brisela.

"I samo mi je značajno, važno, interesantno.... da vidim kako će tačno da promijene tu pregovaračku poziciju kada imate pet država članica EU koje ne priznaju tu takozvanu Republiku Kosovo. A kako onda traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same sve države članice EU?", rekla je Brnabić.

Navela je da je pet država EU ostalo da poštuje Rezoluciju 1244 SB UN i i osnovne principe medjunarodnog prava o nepovredivosti teritorijalnog integriteta medjunarodno priznatih država.

Rekla je i da nije sigurna "kako će se to sad dalje dešavati".

"I opet, dakle, ja molim sada EU da nam kaže da li se sada mijenjaju pravila igre ili mi i dalje imamo ovu pregovaračku poziciju koju smo mi ispregovarali i koju imamo", rekla je Brnabić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније