Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

17. 07. 2022. 11:23 >> 15:25
19

HRVATSKI MEDIJI

Vučić planirao da posjeti Jasenovac, Zagreb mu to neće dozvoliti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno da posjeti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti neće dopustiti da uđe u zemlju, jer o tome nije zvanično obavijestio vlasti u Zagrebu, piše Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz hrvatske vlade.


Prema navodima lista, Vučić je kontaktirao predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i rekao mu da planira privatno da posjeti Jasenovac, te ga je pozvao da mu se pridruži i da, ako smatra da to treba, obavijesti hrvatsku vladu.

Pupovac je to prenio premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su, navodi Jutarnji list, ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao da napravi haos u Hrvatskoj.

Bez službenog obavještenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je, kako piše zagrebački dnevnik, htio da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i da oko 11 časova dođe u u Jasenovac, a potom oko 14 časova u Pakrac.

"Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji da glumi žrtvu jer mu Hrvati nijesu dopustili ulazak u zemlju", piše list.

Sagovornik lista iz vlade rekao je da Vučić "nije poštovao nijedan protokol, sve je htio da napravi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima".

"Hteo je sa svojim TV ekipama da pređe hrvatsku granicu i ovdje da radi šta želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovde da radi šta želi. Politika 'svesrpskog sveta' u Hrvatskoj mu neće proći", istakao je sagovornik Jutarnjeg lista iz Vlade Hrvatske.

U tekstu se navodi da će Vučić "morati da se zadovolji sa posjetom Gradini u Republici Srpskoj gdje se svake godine obilježava stradanje Srba u Jasenovcu, a bude li htio da pređe granicu, to mu neće biti dopušteno".

"Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa", navodi list pozivajući se na vladu.

List dodaje i da je Vučić nedavno rekao da nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu, što je demantovao bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio u Jasenovcu i Jadovnu.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније