Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

17. 07. 2022. 12:16 >> 13:28
4

REAGOVALA PREMIJERKA

Vučić odgodio posjetu Jasenovcu zarad dobrih odnosa s Hrvatskom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio danas da privatno posjeti Jasenovac, ali da je odložio tu posjetu "zarad dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske.

Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske".

"Nije mi jasno da li mu je zabranjena posjeta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerovatan presedan", rekla je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno da posjeti mjesto "gdje je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu" na tlu Evrope za koji ona zna, i da je tamo htio da položi cvijeće, a da je sprečavanje te posjete koje je najavila jedna članica Evropske unije "ne skandal, već mnogo više".

"Vučić će sad tražiti službeno posjetu, pa da vidimo te evropske vrijednosti", rekla je Brnabić, ocijenivši da odlaganje njegove posjete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".

Ona je rekla da ostaje da se čuje zvanični stav Vlade Srbije, šta će dalje biti učinjeno po ovom pitanju i istakla da Srbija želi normalizaciju odnosa sa Hrvatskom, ali da to mora da počiva i na poštovanju srpskih žrtava.

"Ono što ja mislim da je u redu - da istjeramo ovo na čistinu. Da najavimo onda zvaničnu posjetu predsjednika Vučića, da vidimo da li u jednoj državi članici EU možete da odate počast žrtvama fašizma, ustaškog režima. Možete ili ne možete. Možete li da stavite cvijet ili ne", rekla je Brnabić.

Ocijenila je da se ovakvim odnosom iz Hrvatske prema Vučiću poručuje Srbima da "mogu da idu u Rovinj, na Hvar, Opatiju i da tu ostave novac", ali ne i da idu u Jasenovac.

"Poručuje se - da stavite cvijet u Jasenovcu to ne možete, da je to za Srbe zabranjeno područje. Da li razumijete razmjere ovog ludila", rekla je Brnabić ističući i da će sada da se vidi da li to razumije Zapad.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније