Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Izvor: VOA ]

17. 08. 2022. 09:37 >> 09:34
6

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

Jedino SAD trenutno mogu da naprave pomak u dijalogu Srbije i Kosova

Uoči sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu 18. avgusta, a poslije eskalacije tenzija na sjeveru Kosova, sa obje strane stižu poruke pod nabojem i pitanje je da li se nešto može postići u pregovorima ako im prethodi zapaljiva retorika.

Sagovornici Glasa Amerike su saglasni - pokretač dijaloga nije EU koja u njemu posreduje, već su to Sjedinjene Države.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nedavno je poručio da treba početi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština i da ona ne mora da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je, odgovarajući na pitanja građana na Tviteru, rekao da je “ideja pregovora da se Srbija i Kosovo pripreme za evropsku budućnost, te da se u multietničkim društvima širom Evrope može vidjeti model sličan ZSO”.

Predsjednik Srbije će se, kako je sam izjavio, pred susret sa Kurtijem, sastati sa Eskobarom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Amerika uvijek ima ozbiljne adute kada je u pitanju Briseski dijalog i uvek su dve strane prvo išle kod američkog prestavnika i onda se sjutradan sretale sa evropskim posrednikom u dijalogu. Mislim da može, Eskobar i dalje govori u bijelim rukavicama, bojim se da bi jednog dana mogao da promijeni rječnik. O tome da Amerika hoće ozbiljan uticaj na Balkanu govori i to da su iz penzije doveli ambasadora Hila, ozbiljnog poznavaoca stanja u ovom regionu”, kaže Milivoje Mihajlović, novinar i nekadašnji portparol Vlade Srbije.

Upravo će od interesa Vašingtona, Londona i Brisela zavisiti dalji razvoj situacije na Kosovu i eventualna eskalacija, smatra diplomata u penziji Zoran Milivojević.

“Ako je njihov interes da se spriječi eskalacija, onda će djelovati na Kurtija da odustane od insistiranja na reciprocitetu i realizaciji mjera vezanih za tablice i dokumenta. Ako toga ne bude, ako se interesi Kurtija i zapadnih centara moći poklope – jer im je cilj isti, a to je potvrda kosovske državnosti – onda će Kurti sasvim sigurno ostati na toj poziciji i primijeni mera i to nas uvodi u eskalaciju. Jer, prema svemu onome kakvo je stanje u Srbiji, male su šanse da Srbija odustane od svoje pozicije po tom pitanju i da to tretira kao nasilan pokušaj napada na Srbe i mijenjanja statusa kvo na terenu”, kaže Milivojević.

Agenda razgovora u Briselu još nije saopštena, ali se očekuje da tema bude odluka kosovske vlade o tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima, koja treba ponovo da počne da se primjenjuje 1. septembra.

“Ono što treća strana u ovom trenutku može da ponudi to je da ponudi odlaganje tog događaja koji treba da se desi 1. septembra, da na neki način se smire strasti, jer svi sa zebnjom očekuju 1. septembar”, zaključuje Milivoje Mihajlović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније