Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ I. P. ]

20. 09. 2022. 13:10 >> 13:07

OKO UKRAJINE

Srbija se opet jedina u regionu nije uskladila s mjerama EU

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom odlukom Savjeta EU o restriktivnim mjerama zbog podrivanja ili prijetnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel saopštio je da je Savjet EU 1. septembra 2022. usvojio odluku 2022/1447 (1) kojom se dopunjava odluka Savjeta iz 2014 tako što se dodaju tri osobe na spisak pojedinaca, entiteta i tijela podvrgnutih restriktivnim mjerama zbog podrivanja ili prijetnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, sa odlukom Savjeta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU - Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borel u saopštenju.

Sbija je bila jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja nije uskladila sa julskom odlukom Savjeta EU o primeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma, kao ni sa četiri odluke o restriktivnim mjerama koje je Savjet EU donio takođe u julu zbog Ukrajine, niti sa odlukom Savjeta EU o restriktivnim mjerama protiv Irana usvojenom u junu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније