Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

30. 09. 2022. 13:21 >> 13:18

TRAJE DO OKTOBRA

Popis stanovništva u Srbiji počinje sjutra

Popis stanovništva u Srbiji počinje sjutra i trajaće do kraja oktobra, a građani neće biti obavezni da odgovaraju na pitanja o vjeroispovijesti, maternjem jeziku i nacionalnosti.

Građani će odgovarati na 69 pitanja popisivača metodom intervjua.

Direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da se popis sprovodi da bi dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovništva.

"Oni su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posljedica iseljavanja u inostranstvo u posljednjih 11 godina", rekao je Kovačević, prenosi Tanjug.

On je rekao da će popisivači nastojati da "po svaku cijenu iskomuniciraju sa domaćinstvom".

"Ako ne uspiju tokom jednog dana da urade popis, ostavljaće poruke, pokušaće drugog dana, trećeg. Na kraju će ostaviti poruku da osoba koja se traži sama kaže kada joj odgovara da popisivač dođe", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako ni to ne pomogne, onda će se primjenjivati sankcije.

Prvi rezultati popisa, kako je najavio Kovačević, mogu se očekivati brzo, već krajem novembra, jer se sada sve radi pomoću aplikacija na kompjuterima popisivača.

Na pitanje o učešću Albanaca sa juga Srbije, Kovačević kaže da je to sada jedan od najznačajnijih momenata, ističući da je sa njihovim predstavnicima razgovarao kada im je objasnio šta se sve čini da popis bude najkorektniji, i da će obuhvatiti i one koji nijesu u zemlji.

"Uredno su formirane komisije u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, regrutovani su popisivači, neće biti nikakvih problema", rekao je Kovačević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније