Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ N1 ]

27. 10. 2022. 16:00   >>  15:59

U BEOGRADU

Srbija: 600 beba primilo fiziološki rastvor umjesto vakcine

Umesto BCG vakcine (protiv tuberkuloze), 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je održala vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštila da je 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo fiziološki rastvor umesto BCG vakcine.

GAK Narodni front je saopštio da su fiziološki rastvor umesto vakcine primila novorođenčad otpuštena između 16. septembra i 19. oktobra ove godine.

Ministarka je rekla da djeca nisu ugrožena, kao i da će vakcinu primiti u narednom periodu.

„U tom fiziološkom rastvoru nije bilo niti aktivne supstance, niti drugih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije i slično“, rekla je Grujičić na konferenciji za medije.

Ona je objasnila da je propust napravila jedna osoba, a da je zabuna nastala u tome što se kod Torlakove vakcine u jednoj kutiji pakuju i aktivna supstanca i rastvori, dok je kod bugarske vakcine u jednoj kutiji rastvor a u drugoj aktivna supstanca.

Prema rečima Grujičić, tehničarka u apoteci je mislila da se radi o rastvorenim vakcinama i takvu informaciju dala sestri.

„Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija, napravljen je spisak sve djece koja su u tom periodu rođena u GAK Narodni front, napravljen je spisak roditelja, Batut je na sebe preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti i domove zdravlja u unutrašnjosti, gde će u narednim mjesecima ta djeca dobiti neophodnu vakcinu“, rekla je nova ministarka zdravlja.

Ova vakcina prima se do 12 mjeseci.

Grujičić je istakla da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena. Dodala je da su određena tri ljekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније