Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М. [ Beta ]

23. 11. 2022. 21:47   >>  21:45

BILČIK PORUČIO

Rezolucija EP politički signal za Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) je snažan politički signal Srbiji da uvede sankcije Rusiji, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, neposredno po usvajanju Rezolucije.

Više od 500 poslanika glasalo je za to da se pregovori sa Srbijom uslove uvođenjem sankcija Rusiji i napretkom u evropskim reformama. Taj dokument nije pravno obavezujući za evropske institucije i države članice a njime je Evropski parlament dao preporuke za buduću politiku proširenja Evropske unije.

Prema Bilčikovim riječima, zahtjevi u Rezoluciji nisu novi. U dokumentu je, kako je rekao, formulisano ono što Evropska unija (EU) postavlja pred Srbiju od februara 2022. godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu.

"Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je oduvijek bio važan uslov, čija je važnost dvostruko naglašena od kako je Rusija izvršila brutalnu invaziju na Ukrajinu", dodao je.

Kako je istakao, "niko ne zaustavlja pregovore niti usporava proces pridruživanja EU".

"Ali vrlo jasno kažemo – do napretka (u pregovorima) može doći, samo ukoliko se vide jasni potezi ka strateškom cilju koji je Srbija sebi zacrtala", zaključio je Bilčik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније