Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ RTS ]

27. 11. 2022. 17:00   >>  17:04 8

RAMA

"Vjerujem da će do priznanja Kosova doći prije nego kasnije"

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da vjeruje "da će doći do potpunog međunarodnog priznanja Kosova i da će biti zastupljeno na svakoj instanci cjelokupne, opšte organizacije sveta".

Na zajedničkoj sjednici poslanika iz Prištine i albanske skupštine, povodom obilježavanja 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, Edi Rama je rekao da "vjeruje da će do konačnog priznanja doći prije nego kasnije".

"Kosovo neće čekati, onoliko dugo koliko je čekao da proglasilo svoju nezavisnost, da konačno bude međunarodno priznato i da bude prisutno u svakoj instanci cjelokupne opšte organizacije svijeta u kojoj mi uživo", rekao je Rama u Tirani.

U trenutku kada je za govornicu izašao albanski premijer, poslanici opozicione Demokratske partije koji podržavaju Saljija Berišu, napustili su skupštinsku salu.

Prije Rame, poslanicima se obratio premijer u Prištini Aljbin Kurti, rekavši da bi trebalo češće da budu zajedno, "da se miješaju u pitanja jedni drugih, ali da ne smetaju".

"Naš prostor, kultura i privreda nijesu feudi koji nekome pripadaju, ali svi moramo da stavimo kamen u ovaj dvorac. Trebalo bi da budemo češće zajedno, ne samo na proslavama. Moramo da dijelimo ideje jedni sa drugima i da prihvatamo kritike jedni od drugih, tako da radimo jedni sa drugima", rekao je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Predsjednik skupštine u Prištini Glauk Konjufca optužio je Beograd da se bori protiv Albanaca iznutra i spolja, tvrdeći da "što su Kosovo i Albanija bliže, to je lakše zaštititi interese nacije".

"Dan 28. novembar pripada Albaniji koliko i Kosovu, dakle pripada svim Albancima. Kada smo bili potlačeni i živjeli pod jugoslovenskim terorom, naš nepobjedivi narod je u životu održavala ljubav prema svojoj zemlji, naciji i albanskom jeziku. Put je bio dug i nimalo lak. Dva događaja su bila važna, dolazak demokratije u Albaniju i oslobođenje Kosova nekoliko godina kasnije", rekao je Konjufca.

Dodao je da ih je iskustvo naučilo da razmišljaju o izazovima s kojima se suočavaju.

"Današnji svijet je manje bezbjedan nego juče kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu. Jedina država koja je povezana sa Rusijom je Srbija, ona se bori protiv nas iznutra i spolja, ne birajući sredstva, od diplomatije do finansiranja koja su vezana za kriminal. Što su Albanija i Kosovo bliže jedno drugom, lakše je zaštititi vitalne interese našeg naroda", naveo je Konjufca.

Predsjednica Skupštine Albanije Ljindita Nikola smatra da "Albanija i Kosovo kao dvije političke etničke grupe Albanaca na Balkanu i sa težnjom ka evropskim integracijama moraju da dijele odgovornost kako bi se opredmetila volja Albanaca, da se državne granice između dvije zemlje, ali i sa susjednim državama transformišu u formalne granice".

Povodom Dana zastave Albanije, institucije u Prištini proglasile su 28. novembar neradnim danom.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније