Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Иван Мијановић

15. 12. 2022. 18:50 >> 18:48

EVROPSKA UNIJA

Potvrđen status kandidata za BiH

Lideri zemalja EU potvrdili su na Samitu u Briselu kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

"Evropski savjet podržava zaključke Savjeta (EU) od 13. decembra 2022. godine o procesu proširenja i stabilizacije i pridruživanja i saglasan je da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata”, navodi se u zaključcima.

Evropska komisija u oktobru je preporučila da se BiH dodijeli status kandidata, uz očekivanje da ispuni osam uslova, među kojima su reforme u oblasti sudstva i tužilaštva, kao i odlučni koraci u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bosna i Hercegovina je 2016. podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Varhelji: budućnost BiH je u EU

Evropski komesar za priširenje Oliver Varhelji pozdravio je odluku Evropskog savjeta o dodjeli statusa kandidata BiH.

"Ovo je istorijska odluka, budućnost BiH je u EU", naveo je Varhelji.

Picula: pozitivan podsticaj budućnosti proširenja Unije

Poslanik EP Tonino Picula naveo je da je ovo istorijski trenutak za građane Bosne i Hercegovine, kojima EU ovom odlukom daje ruku podrške i priliku da konačno pronađu put iz slijepe ulice nefunkcionalne države u koju ih je dovela neodgovorna domaća politika.

"Iako je pred njima dug put do članstva, to je put koji odavno podržava i EP. Drago mi je da sam tome imao priliku doprinijeti kao predvodnik radne grupe za Zapadni Balkan i ranije, na čelu radne grupe za odnose s BiH i Kosovom. U moru loših vijesti iz regije, ovo je pozitivan podsticaj budućnosti proširenja Unije", saopštio je Picula.

Zovko: Snažna poruka podrške Zapadnom Balkanu

Poslanica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, koja je i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, Kluba zastupnika EPP-a i Delegacije EP-a za odnose s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, pozdravila je ovu, kako je navela, istorijsku odluku.

Zovko je nalgasila da je status kandidata za Bosnu i Hercegovinu snažna poruka podrške Zapadnom Balkanu u cjelini i jasno opredjeljenje za integraciju regije u EU.

"Za zemlju je to znak da EU vjeruje u uspjeh procesa reformi koje BiH treba usvojiti prije konačnog pristupa", navela je Zovko,

Ona je takođe istakla da je sada na političkim vođama da iskoriste zamah i smognu hrabrosti da pristanu na potrebne kompromise.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније