Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

05. 01. 2023. 18:15 >> 18:11
2

SAOPŠTENO IZ NATO-A

KFOR uklonio posljednje barikade na sjeveru Kosova

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (KFOR) danas je završila uklanjanje posljednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, objavila je alijansa sa sjedištem u Briselu u saopštenju na svom sajtu.

Demontaža posljednjih barikada izvedena je razmještanjem inženjerijskih jedinica KFOR-a kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac, i obavljena je "brzo i na bezbjedan način kako bi bili izbjegnuti incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbjednost", navodi NATO.

"Ova akcija je izvedena u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbjeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Uklanjanje barikada je, kako se navodi, uslijedilo poslije "intenzivnih napora" NATO-a i Evropske unije na smanjenju tenzija na sjeveru Kosova, uz ključnu podršku misija KFOR i EULEKS, koju predvodi EU.

"KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi sa punim i svakodnevnim sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, doprinoseći bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona", piše u saopštenju NATO-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније