Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ RTS ]

12. 01. 2023. 19:46   >>  19:43

EUROPOL

U Srbiji uhapšeno 14 osumnjičenih za prevare sa kriptovalutama

Više osoba u Bugarskoj, Srbiji i na Kipru uhapšeno je zbog sumnje za prevare sa kriptovalutama, saopštio je Europol. U akciji su zaplijenjena tri "hardverska novčanika" sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Preko pozivnih centara za prodaju lažnih kriptovaluta, žrtve iz Njemačke namamljene su da ulože više od dva miliona eura u lažne veb stranice za kripto investicije, ističe se u saopštenju Evropola.

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Europola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umiješane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

"U okviru akcije, u srijedu je uhapšeno 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, tri u Njemačkoj i 15 u Srbiji), među kojima su i četiri kol-centra i 11 rezidencija u Srbiji", ističe se u saopštenju.

Dodaje da su ukupno zaplijenjena tri "hardverska novčanika" sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

Reklamama na društvenim mrežama mamili žrtve

Kako se precizira u saopštenju, osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute.

"Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubijedila da izvrše transfere većih iznosa", ističe se u sapštenju.

Trenutno se procjenjuje da je finansijska šteta njemačkih žrtava veća od dva miliona eura, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije i Kanade.

Europol predpostavlja da će broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura, navodi se u saopštenju Europola.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Europol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Europol se uključio u istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahtjeva Njemačke.

Tokom istrage Europol je omogućio razmjenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti.

U danu kada je sprovedena akcija, Europol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu provjeravali operativne informacije sa bazama podataka Europola i obezbijedili tragove istražiteljima na terenu.

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domaćin koordinacionog centra za lakšu razmjenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Europol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније