Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Slobodna Evropa ]

18. 01. 2023. 22:37 >> 22:32

OKRIVLjENO OSAM OSOBA

Optužnica u BiH zbog trgovine drogom

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba iz BiH i Srbije koji su u regionu, te u Evropskoj uniji (EU) i Južnoj Americi preko kriptovalutnih aplikacija prodavali drogu i zatim tim novcem kupovali zemljište, vozila i druge stvari. U saopštenju se navodi da je tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju podigao optužnicu u predmetu kojem su korišteni dokazi iz Anom aplikacija.

Svi optuženi su u pritvoru a objavljena su i imena i ostali podaci.

U kriminalnoj grupi su Ratković Saša, zv.”Sale”, rođen 1991. godine u Trebinju, državljanin BiH i Srbije; Supić Dragan, rođen 1974. godine u Derventi, državljanin BiH i Srbije; Vidaković Tomislav, zv.”Tomo”, rođen 1990. godine u Dubrovniku, državljanin BiH; Rakić Vladica, rođen 1981. godine u Beogradu, državljanin Srbije; Stjepić Vasilije, zv.”Profa”, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Švedske; Blagojević Mitar, zv.”General”, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH; te Šiniković Dražen, rođen 1980. godine u Konjicu, državljanin BiH.

Optužen je i policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Čalija Miroslav, rođen 1975. godine u Mostaru, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su kao organizovana grupa na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korišćenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, trgovali velikim količinama opojnih droga kokain i marihuana.

Novac zarađen prodajom droge ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice (između Trebinja u BiH i Dubrovnika u Hrvatskoj), Mostara i Brčkog, te za kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje sve pokretne i nepokretne imovine.

Takođe su prali novac i krivotvorili isprav kako bi se mogli kretati preko granica. U tome ime je pomagao optuženi policijski službenik.

Navode optužbe tužilac će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru prošle godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na Skaj i ANOM.

ANOM je trebalo da bude "neprobojna" usluga koja je uključivala posebnu aplikaciju i mobilne uređaje. Zapravo su je napravili i distribuirali FBI i Australijska savezna policija (AFP).

Prema zvaničnim podacima FBI, u maju 2021. godine, takve uređaje je koristilo oko 11.800 osoba.

Prema podacima Europola prikupljeno je oko 27 miliona poruka koje su razmjenjivali kriminalci iz više od stotinu zemalja.

Dio poruka u ovim uređajima su dešifrovali američki FBI i Europol, te ih proslijedili lokalnim policijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније