Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

09. 02. 2023. 13:59 >> 13:53
2

BILČIK PORUČIO

"Brisel spreman da pomogne, ali i Srbija da obavi svoj dio posla"

Poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Srbijiu, Vladimir Bilčik, izjavio je danas da je Brisel spreman da pomogne Srbiji da postane članica EU, ali da i Srbija treba da obavi svoj dio posla i ostvari napredak po raznim pitanjima.

"Velika šargarepa za Srbiju postoji, članstvo u EU, to je nešto na čemu svi želimo da radimo i da pomognemo, ali postoji i izvjestan broj zadataka koje očekujemo da naši srpski partneri obave. EU je spremna da bude uz Srbiju sve dok budemo i mi smatrali da je Srbija sa nama", rekao je Bilčik.

Poslije sjednice Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) na kojem je razmatran nacrt njegovog izvještaja o Srbiji, Bilčik je rekao da je "pitanje usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom, uključujući restriktivne mjere protiv Rusije veoma bitno" jer je "posebno u vrijeme rata važno biti jasan u pogledu stavova i izabrati pravu stranu".

Bilčik je rekao da je u izvještaju konstantovan napredak Srbije u više oblasti, ali da joj predstoji puno posla kako bi se poboljšalo funkcionisanje demorkatije.

On je dodao da je svjestan da je dijalog Beograda i Prištine za Srbiju glavna tema i naglasio da je ohrabren vijestima i signalima koji stižu i da cijeni konsturktivan pristup Srbije.

Na pitanje da li zbog saradnje Srbije i Rusije pregovori o pristupanju mogu da budu zaustavljeni Bilčik je rekao da ne vjeruje da je prijetnja zaustavljanem pregovora dobra strategija i da bi mogla da pomogne u ovom trenutku.

On je naglasio da je ono što je Srbiji potrebno – više prijatelja u EP i da je jedini način da ih dobije – da donese hrabre od

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније