Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б.

06. 03. 2023. 19:31   >>  19:33

ODLUKA UNIVERZITETA SARAJEVO

Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje

Sa 30 glasova za poništavanje, pet protiv i šest uzdržanih, Senat Univerziteta Sarajevo (UNSA) je donio odluku da poništi akademsko zvanje Sebiji Izetbegović, inače supruzi predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Senat Univerziteta u Sarajevu danas je održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana diploma generalne direktorice KCUS-a i profesorice Medicinskog fakulteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

"Ja sam kao rektor odlučio da dam kratko saopštenje. Odluka koju ću vam pročitati glasi: na osnovu člana 61 Zakona o visokom obrazovanju, Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof.dr Sebije Izetbegović od 23. februara na 34. vanrednoj sjednici održanoj danas usvojio analizu komisije. Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojim se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Izetbegović Sebija koja je odbranila magistarsku tezu i time stekla naučni stepen magistra, jer nije ispunila sve obaveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi. Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija", kazao je Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u Sarajevu u roku od 30 dana.

Škrijelj je rekao da se sada može dovesti u pitanje pozicija Izetbegović kao profesorice na Medicinskom fakultetu.

Rektor tvrdi i da je ovo jedina diploma postdiplomskog studija za koju se nije moglo utvrditi da su ispiti uredno položeni u Zagrebu i Sarajevu, te na osnovu toga priznati.

"Sporno je što diploma magistra ne postoji i nije dostavljena Univerzitetu", kazao je rektor.

Izetbegović je danas objavila da će pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlašćenja, za diskriminaciju, kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније