Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ RSE ]

23. 03. 2023. 22:47 >> 22:45

"TRPE INSTITUCIONALNO NASILjE"

Srpska lista bojkotuje izbore, Kurti optužuje Beograd za miješanje

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, je saopštila da na predstojećim vanrednim lokalnim izborima 23. aprila u opštinama na sjeveru Kosova ne učestvuje zbog "posljedica kontinuiranog institucionalnog nasilja", koje "sprovodi režim Aljbina Kurtija".

"Prije svega zbog neispunjenja naših jasnih zahtjeva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa sjevera Kosova", navodi se u saopštenju.

Vanredni izbori za gradonačelnike opštine Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su raspisani za 23. april nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podnijeli ostavke zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Prethodno raspisani izbori za 18. decembar prošle godine bili su odloženi na zahtjev međunarodne zajednice.

Rok za podnošenje kandidatura je istekao 22. marta. Iz Centralne izborne komisije Kosova je saopšteno da nije bilo novih prijava, već da je samo potvrđena kandidatura onima koji su se prijavili za učešće na izborima 18. decembra. To znači da ima ukupno 11 kandidata iz četiri politička subjekta, od kojih su samo dvoje iz redova srpske zajednice.

Srpska lista navodi da je odluku da ne učestvuje na ovim izborima donijela u skladu "sa stavovima građana koje zastupa godinama unazad".

S druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviter nalogu danas napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima, "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog miješanja u unutrašnje poslove Kosova".

Srpska lista od 2013. godine, kada je i formirana uz podršku Beograda, na gotovo svim kosovskim izborima dobijala je preko 90 odsto glasova birača iz redova srpske zajednice.

Međutim, posmatračka misija EU u svojim izvještajima nakon izbora redovno zaključuje da je Srpska lista "monopolizovala politički život među kosovskim Srbima", te da su zabilježeni slučajevi zastrašivanja, odnosno da je na birače vršen pritisak od strane kandidata i aktivista Srpske liste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније