Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me

25. 04. 2023. 18:30 >> 18:37
15

VUČIĆ SAOPŠTIO

"Odluka Crne Gore da podrži ulazak Kosova u SE uticaće na naše odnose"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Beograd nije "oduševljen" odlukom Crne Gore da podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope i da će to uticati na odnose.

"Mogli ste da ostanete uzdržani, juče je to bilo isto kao da ste glasali za prijem Kosova, mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji, a niste htjeli ni to ne biste li se dodvorili onima za koje mislite da vas čuvaju na vlasti ili vam pomažu", rekao je Vučić.

Ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope (SE) Božidarka Krunić juče je podržala ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Vučić je danas prisustvovao sjednici Vlade Srbije na kojoj je dogovoreno da se "pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike", koji će na "precizan način definisati odnose Srbije sa drugim zemljama".

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, cilj ovog dokumenta je "poštovanje partnera i prijatelja Srbije koji nedvosmisleno pružaju podršku teritorijalnom integritetu zemlje i u skladu sa principima međunarodnog prava tako se ponašaju u svim međunarodnim organizacijama".

Na sjednici je precizirano da će se u budućoj strategiji spoljne politike "voditi računa o bilateralnim odnosima i da se neće izlaziti iz granica reciprociteta".

"Taj novi dokument unijeće dubinske i suštinske promjene, shodno odgovornom odnosu prema našoj zemlji, a poštovanje međunarodnog prava biće prvi stav strategije", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vučić je ranije danas rekao novinarima da Srbija ne smije da sebi siječe ruku ili nogu i prekine odnose sa svima u svijetu, ali da mora promijeniti ponašanje prema prijateljima.

"Moramo da promijenimo u svom ponašanju da one koji su prijateljski nastrojeni prema nama više poštujemo nego što smo do sada činili, da ne zaboravimo prekosjutra i da uvijek znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Rumunija, Azerbejdžan i Gruzija ispred svih drugih", rekao je na konferenciji reagujući na glasanje o zahtjevu Kosova za prijem u Savjet Evrope.

Potvrdio je i da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije.

"U svojoj spoljnoj politici ćemo voditi računa o bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica reciprečnosti, ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi bili obavezani da poštujemo njihov. To će biti ne beznačajne promjene u našoj politici, ne tektonske, ali dubinske i suštinske", rekao je Vučić.

On je osim pozitivnog glasa Crne Gore, izrazio razočarenje i zbog uzdržanosti Ukrajine.

"Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Da ta odluka nije slučajna, želim samo da vas obavestim da su ukrajinski predstavnici tražili juče pauzu u radu da bi mogli da se konsultuju sa svojim američkim i evropskim saveznicima i pomagačima", rekao je Vučić.

Komitet ministara Savjeta Evrope odlučio je juče na vanrednoj sednici da zahtjev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju proslijedi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na sajtu Savjeta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dvije strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.

Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније