Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ A.B. ]

22. 05. 2023. 14:03 >> 14:08
6

SEKRETAR U MINISTARSTVU ODBRANE

Starović: Kurti šalje Srbima poruke da se ne vraćaju na Kosovo

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, saopštio je za RTS da je hapšenje penzionera Branka Banjca na Jarinju jasna poruka Aljbina Kurtija Srbima da se ne vraćaju na Kosovo i Metohiju.

Starović je ukazao da je održavanje vojne vježbe NATO-a apsolutno u suprotnosti sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 SB UN i da niko za to nije tražio dozvolu ni od Srbije ni od Kfora.

Što se tiče ZSO, Starović kaže da se boji da je integritet čitavog pregovaračkog procesa ponovo doveden u pitanje.

Komentarišući najnovije hapšenje na Jarinju penzionera Banjca, Starović ukazuje da se radi o još jednom incidentu u nizu koji ima za cilj zastrašivanje srpskog naroda.

Navodi da je 72-godišnji Banjac krenuo sa svojom suprugom na Kosovo i Meothiju gdje je trebalo da se održi ročište u postupku za pokušaj povraćaja nasilno oduzete imovine, kuće njegove supruge u centru Peći.

"Tek posle intervencije na najvišem političkom nivou, intervencije Petra Petkovića kod Miroslava Lajčaka, gospodin Banjac je pušten. Vidimo šta je namjera Aljbina Kurtija – da se pošalje jasna poruka Srbima koji su protjerani sa prostora Kosova i Metohije da se ne vraćaju, da čak ne dolaze ni u posjete, a da ni slučajno ne pokreću postupke za povraćaj svoje imovine", naglašava Starović.

Brine ga da i uprkos činjenici da s jedne strane imamo dijalog, zemlje Kvinte, kako kaže, ne emituju baš veliki entuzijazam da dođe do ubrzanja tog političkog procesa.

S druge strane, upozorava da imamo stalno, svakodnevno jednostrano povlačenje poteza režima Kurtija, koji drastično narušavaju i političku i bezbjednosnu klimu, prije svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Mislim da ne postoje normalni kanali komunikacije, zbog toga nam je normalizacija i potrebna. Dobro je što je Banjac pušten, vratio se kući, ali ne možemo govoriti da je normalno, mora se zbog ovakvih incidentnih situacija podizati problem na najviši politički nivo. To nije održivo", istakao je državni sekretar.

Što se tiče vježbe NATO-a na Kosovu i Metohiji, navodi da je u pitanju vježba slična onoj koja je održana prije dvije godine. Radi se o vježbi pod okriljem SAD koju sprovode sa svojim partnerima.

"Ono na šta mi ukazujemo da je održavanje ovakve vojne vježbe apsolutno u suprotnosti sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 SB UN, budući da ona propisuje da su jedine legalne snage na KiM snage misije Kfora", kaže Starović.

Dodaje i da niko od Srbije nije tražio saglasnost za tu vježbu, a da trenutno nemaju informaciju da li je čak tražena i saglasnost od misije i komandanta Kfora.

"S druge strane, veliki je problem učešće pripadnika kosovskih snaga bezbjednosti, koji se na taj način legitimizuju i predstavljaju i prihvataju kao vojna snaga. Oni to nisu i ne mogu biti ni po odredbama Rezolucije 1244, čak ni po tom važećem ustavu Kosova. Da ne bismo davali povoda za bilo kakav vid panike, treba reći da održavanje ove vježbe na KiM, ne predstavlja bezbjednosnu prijetnju po Srbiju, ali je problem iz političkog ugla. Ono što nama preostaje jeste da se prije svega suprotstavljamo tome na političkom planu i pratimo šta se odvija na terenu. Da čuvajući mir i stabilnost u regionu, gotovo po svaku cijenu garantujemo da bezbjednost srpskog naroda na KiM ne može i ne smije biti ugrožena", zaključio je Starović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније