Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Мина [ R.B. ]

05. 06. 2023. 15:46 >> 15:46
1

U BEOGRADU I PRIŠTINI

Posjeta Lajčaka i Eskobara u cilju hitnog smirivanja tenzija

Cilj posjete Kosovu i Srbiji specijalnog predstavnika Evropska unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara je da potvrde zahtjeve Brisela i Vašingtona za hitno smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, potvrdio je portparol EU, Peter Stano.

Evropski i američki izaslanik boraviće danas u Prištini, a u utorak u Beogradu.

Stano je kazao da će Lajčak i Eskobar prenijeti evropske i američke pozive Srbiji i Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i da preduzmu korake koji obezbjeđuju održiva rješenja.

"Platforma za održiva rješenja i traženje održivih rešenja je dijalog koji pomaže EU", izjavio je novinarima Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prvi susret u okviru ove zajedničke posjete izaslanika se očekuje u večernjim satima kada će razgovarati sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Posjeta se organizuje nakon što su novoizabrani gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade 26. maja.

Radi se o opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koji su bojkotovali lokalne izbore 23. aprila kada su na čelo ovih opština izabrani kosovski Albanci.

Protest lokalnog srpskog stanovništva koji su se protivili ulasku ovih gradonačelnika u opštinske objekte je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i demonstranata.

Tokom nemira je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored četiri hiljade vojnika koji su već u toj državi.

Stano je potvrdio spremnost organzovanja novog susreta između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija, ali "kada se za to steknu uslovi i kada se obojica slože".

Međutim, Stano je ocijenio da je u ovom trenutku najvažnija deeskalacija na terenu.

EU je saopštenjem od 3. juna zvanično zatražila od Kosova da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, raspiše prijevremene izbore za četiri opštine na sjeveru zemlje i obezbijedi učešće kosovskih Srba na ovim izborima.

"Neuspjeh u smirivanju situacije na sjeveru Kosova će imati negativne posledice i EU je spremna da tim povodom sprovede odlučne mJere", navodi se u saopštenju 27 zemalja članica EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније