Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ RSE ]

06. 06. 2023. 16:26   >>  16:26

ESKOBAR

Postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa Kurtijem

Odnosi između naroda Sjedinjenih Država i Kosova su čvrsti i neće se promijeniti, ali postoje "neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem.

Ovo je novinarima u Prištini rekao američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

"Nastavićemo da budemo vaš najjači oslonac u međunarodnoj zajednici", dodao je.

Eskobar je izrazio nadu da će narod Kosova razumjeti da "trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na ovo osećanje".

Eskobar se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom prethodno sastao sa Kurtijem i predsjedicom Vjosom Osmani.

Njima je prenio tri zahtjeva međunarodne zajednice: smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute kada je policija Kosova 26. maja asistirala prilikom ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se lokalno srpsko stanovništvo usprotivilo.

Od 29. maja lokalni Srbi svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U zgrade ove tri opštine su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, koji su za Kosovo nelegalni.

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u ovoj opštini nije bilo protesta.

Američki zvaničnik je rekao da su SAD posvećene nezavisnosti i suverenitetu Kosova, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu.

"Biću vrlo iskren, SAD su vam bile najveća podrška i boli me kada vidim da ljudi misle da nekako usmjeravamo naš odnos i angažman sa Kosovom u korist Srbije", rekao je Eskobar na sastanku sa grupom novinara u ambasadi SAD u Prištini.

Poručio je da su bile poslate poruke da se "ne potpaljuje ionako delikatna situacija", ali da je Kosovo insistiralo na nasilni ulazak gradonačelnika u opštinske zgrade.

"U vladi SAD sam od svoje 19. godine, vidio sam kako američka vlada napušta federalne zgrade zbog poplava, požara, uragana, COVID-a, čak i protesta i niko nikada nije doveo u pitanje legitimitet i autoritet američke vlade. Dakle, zašto ove zgrade, zašto pod ovakvim uslovima, zašto nakon što smo ih zamolili za koordinaciju, iako mi stojimo iza njih oni neće da koordinišu, to znači da nam nešto govori kako nas vide kao partnera i to je imalo posljedice", riječi su Eskobara.

Napomenuo je da posledice ne znače sankcije.

"Vidimo da su se odluke donosile uprkos našem partnerstvu i to je signal za nas, to ne možemo da prihvatimo. Dakle, u nekom trenutku, kada smo željeli da uspostavimo koordinaciju i to partnerstvo sa ovom vladom, mi smo bili spremni, jer ćemo uvijek biti uz narod Kosova. To ne znači da moramo da stojimo uz pojedinca koji ne dijeli taj instinkt za saradnju i koordinaciju", rekao je Eskobar.

Dodao je da "smo potpuno zbunjeni zašto se ovo dešava".inostranstva mogu naći svoje mjesto na nekom od studijskih programa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније