RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/rss.html Palmer američki izaslanik za izborne reforme u BiH https://www.rtcg.me/vijesti/region/335018/palmer-americki-izaslanik-za-izborne-reforme-u-bih.html Sjedinjene Američke Države imenovale su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera da nadgleda problematični program izborne reforme u Bosni i Hercegovini u koraku za koji Vašington kaže da je znak njene predanosti regiji, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE). Gabriel Eskobar, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Južnu i Srednju Evropu, rekao je danas za Radio Slobodna Evropa, tokom intervjua u Vašingtonu, da će Palmer biti glavni čovjek SAD na vrućoj temi.
Eskobar je rekao da je izborna reforma u BiH jedan od prvih koraka koje je potrebno preduzeti da bi Zapadni Balkan bio "funkcionalniji" kao država.

"Jako sam sretan što se Palmer zadržava oko tog dijela posla, jer ima ogromno znanje, ogromne kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni trebali funkcionisati", rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da izbori moraju biti "transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi".

Američki diplomata je rekao da je imenovanje Palmera za čelnog čovjeka na izborima u Bosni "važan znak" predanosti zemlji.

]]>
17.09.2021T23:56:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/335018/palmer-americki-izaslanik-za-izborne-reforme-u-bih.html
Za sveobuhvatni sporazum Srbija mora da promijeni Ustav https://www.rtcg.me/vijesti/region/334990/za-sveobuhvatni-sporazum-srbija-mora-da-promijeni-ustav.html Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da je za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom neophodno da zvanični Beograd promijeni svoj pristup, odnosno "svoj zastarjeli Ustav", prema kome je Kosovo njen sastavni dio, prenio je Radio slobodna Evropa (RSE). Govoreći o posjeti Kosovu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, Kurti je novinarima u Prištini rekao da je Lajčak počeo da razumije situaciju na Kosovu" i dodao da sastanak na visokom političkom nivou neće biti nastavljen prije 6. oktobra.

Lajčak je danas završio trodnevnu posjetu Kosovu, gdje se sastao sa visokim kosovskim zvaničnicima i opozicionim političkim partijama.

Na početku posjete on je rekao da je u Prištinu došao kako bi se zakazao datum za politički sastanak u Briselu.

Kurti je, međutim, nakon sastanka sa Lajčakom 15. septembra, poručio da je Kosovo ravnopravna strana u dijalogu, a ne tema o kojoj treba razgovarati, navodi RSE.

"Realnost se mora prihvatiti i mi moramo biti na usluzi građanima obje zemlje, kroz stabilan i primjenljiv sporazum, koji će biti fokusiran na međusobno priznavanje", rekao je Kurti.

Kako je danas najavljeno, Lajčak će posjetiti Beograd od 20. do 21. septembra.

]]>
17.09.2021T17:09:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334990/za-sveobuhvatni-sporazum-srbija-mora-da-promijeni-ustav.html
U albanskoj vladi od 17 članova 12 su žene https://www.rtcg.me/vijesti/region/334943/u-albanskoj-vladi-od-17-clanova-12-su-zene.html Albanska skupština izglasala je danas vladu u kojoj dominiraju žene. Od ukupno 140 poslanika, poslije 20-časovne debate, 77 ih je podržalo novu vladu i program premijera Edija Rame, dok je njih 53 bilo protiv.

Socijalistička partija obezbijedila je treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 25. aprila sa 74 mandata. Glavna opoziciona Demokratska stranka desnog centra dobila je 59 mandata.

Rama je imenovao vladu od 17 članova, od kojih su 12 žene. Cilj nove vlade jeste da zemlju vrati ekonomskom rastu fokusirajući se na turizam i poljoprivredu, infrastrukturu i energiju.

Ramini glavni izazovi će biti borba sa pandemijom i njenim uticajem na privredu, uz borbu sa korupcijom, trgovinom droge, podsticanje rasta i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija sa 2,8 miliona stanovnika članica je NATO od 2009. godine i nada se da će početi pregovore o članstvu u EU ove godine.

]]>
17.09.2021T12:03:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334943/u-albanskoj-vladi-od-17-clanova-12-su-zene.html
Preminuo Minja Subota https://www.rtcg.me/vijesti/region/334922/preminuo-minja-subota.html Televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini, objavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Beogradski mediji pišu da je Subota umro zbog teške bolesti s kojom se duže vrijeme borio.

Subota je prije šest dana hitno prevezen na pulmologiju zbog bolesti.

Milan Minja Subota rođen je 8. novembra 1938. godine u Sarajevu. Završio je Elektrotehnički fakultet, a pohađao je i nižu i srednju muzičku školu, sve u Beogradu.

Autor je i voditelj Muzičkog tobogana, popularnog programa za djecu emitovanog čak 18 godina. Bio je predsjednik Sveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzika Srbije, te član programskog savjeta Zmajevih dječjih igara.

Komponovao je muziku za film Mine Đukić „Neposlušni“ koja mu je dala izuzetnu atmosferu i na najlepši način evocirala ono najbolje u njegovom umijeću. Pasionirano se bavi fotografijom i radio-aparatima, podsjeća Danas.

]]>
17.09.2021T09:34:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334922/preminuo-minja-subota.html
Hrvati bi već ove godine mogli u SAD bez viza https://www.rtcg.me/vijesti/region/334806/hrvati-bi-vec-ove-godine-mogli-u-sad-bez-viza.html Hrvatski državljani bi već krajem ove godine u Ameriku mogli putovati bez viza, rekla je američka zvaničnica, koja ove sedmice boravi u Hrvatskoj kako bi napravila posljednju procjenu spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar državne bezbjednosti Alehandro Majorkas donosi konačnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzeća od viza (VWP).

Delegacija američkog ministarstva boravi ove sedmice u Hrvatskoj kako bi mu pripremilo konačan izvještaj.

Serena Hoj, sekretarka za međunarodne poslove u tom ministarstvu, rekla je da će Majorkas odluku donijeti do kraja septembra.

"A onda, ako sve bude po planu, vjerujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u", kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva "optimistična" da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turističke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektroničkog sistema za autorizaciju putovanja (ESTA).

Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati prije leta, a prijava će koštati 14 dolara.

]]>
16.09.2021T09:55:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334806/hrvati-bi-vec-ove-godine-mogli-u-sad-bez-viza.html
Vodiću Srbiju da bude još jača https://www.rtcg.me/vijesti/region/334770/vodicu-srbiju-da-bude-jos-jaca.html Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će "voditi Srbiju da bude još jača i snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikad ne dirajući u pravo Bosne i Hercegovine, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mjestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čovjeka od progona". "Da nam se više nikad ne ponove ni Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, 'Bljesak', 'Oluja', niti bilo šta drugo. Ni pogrom iz 2014. godine. To je naš zavjet", rekao je Vučić, na centralnom obilježavanju Dana jedinstva, slobode i nacionalne zajednice, održanom kod spomenika Stefanu Nemanji.

On je poručio da "samo jednu stvar mora da kaže svima koji su prethodnih dana prijetili Srbiji, koji su izmišljali izjave koje nije dao, riječi koje nikad nije izgovorio, a to im je bilo potrebno da još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji".

"Ne pada mi na pamet da vam se pravdam čak ni za vaše izmišljotine, niti da se izvinjavam za bilo šta, već ću svom snagom i dušom - voditi Srbiju da bude još jača", rekao je Vučić.

On se zahvalio srpskom narodu u Republici Srpskoj, "našem narodu u Crnoj Gori i predstavnicima našeg naroda koji se ne stide da kažu da su Srbi u Crnoj Gori".

"Hoću da kažem veliko hvala i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji. Ali i veliko hvala svima onima koji nijesu smjeli da istaknu svoju sprsku zastavu zbog prijetnji njihoviih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovdje sa nama i da kucaju za svoj srpski narod", naglasio je Vučić.

]]>
15.09.2021T20:10:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334770/vodicu-srbiju-da-bude-jos-jaca.html
Srbija usvojila zakon kojim će očuvati ćirilicu https://www.rtcg.me/vijesti/region/334750/srbija-usvojila-zakon-kojim-ce-ocuvati-cirilicu.html Skupština Srbije usvojila je, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma. Donošenje zakona je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pa se tako istovjetan zakon usvoja i u Skupštini Republike Srpske.

Zakonom se širi se krug subjekata koji je u obavezi da koristi ćirlicu, a to su ona preduzeća koja imaju većinsko učešće javnog kapitala, kao i javni servisi Radio-televizija Srbija (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV).

Takođe, privatna preduzeća koja se odluče da koriste ćirlicu u svom radu imaće poreske olakšice.

Zakon predviđa i da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirlici.

Poručeno je iz skupštine i da donošenje zakona neugrožava nikog ko govori drugim jezikom ili piše.

]]>
15.09.2021T17:22:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334750/srbija-usvojila-zakon-kojim-ce-ocuvati-cirilicu.html
Poziv na isticanje srpske zastave provokacija https://www.rtcg.me/vijesti/region/334745/poziv-na-isticanje-srpske-zastave-provokacija.html Hrvatski premijer Andrej Plenković nazvao je provokacijom poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima u svijetu da istaknu srpsku zastavu povodom današnjeg praznika Dana srpskog jedinstva. ”Takve akcije nemaju drugi smisao, osim provokacije”, rekao je Plenković u hrvatskom parlamentu poslije prve sjednice jesenjeg zasjedanja koja je počela "aktuelnim prepodnevom", kada vlada odgovara na poslanička pitanja.

Građane je pozvao da ne nasijedaju na provokacije.

"Najlakše je krenuti u ping-pong žestokih izjava. S tim nećemo ništa postići. Svaka vrsta ovakve poruke je zbog izazivanja negativnog efekta. Hrvatska je zrela zemlja“, rekao je Plenković.

"Pozdravljam jučerašnji stav Pupovca i Miloševića. Naš stav je jasan, ta priča je apsolvirana“, dodao je hrvatski premijer novinarima.

Plenković tvrdi da su ožiljci, kako je rekao, "Miloševićevog režima u regionu još živi".

]]>
15.09.2021T16:24:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334745/poziv-na-isticanje-srpske-zastave-provokacija.html
Dan srpskog jedinstva nije usmjeren protiv ostalih naroda u BiH https://www.rtcg.me/vijesti/region/334731/dan-srpskog-jedinstva-nije-usmjeren-protiv-ostalih-naroda-u-bih-.html Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da današnji dan, kada se slavi Dan srpskog jedinstva, nije usmjeren protiv ostalih naroda u BiH.
"Ovaj dan zaslužuje dostojanstvo. Ovo nije upereno protiv drugih naroda u BiH. Spreman sam da to dokazujem na svaki način. Prema Dejtonu, pravo na obrazovanje pripada entitetima i kantonima", kazao je Dodik u svom obraćanju u Narodnoj skupštini RS, koja danas treba da usvoji Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Dodik je najavio da će danas govoriti na centralnoj svečanosti u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić navela je da "nema sloge i jedinstva sa onima koji su u kriminalu, korupciji, koji potkradaju državu i sistemski urušavaju sve pore društva".

"Ne može meni držati lekciju iz patriotizma onaj što krade i laže", navela je Trivićeva u parlamentu RS, optuživši aktuelnu vlast, sa Dodikovim SNSD-om na čelu, da su uništili sve segmente društva u ovom bh. entitetu.

Prema njenim riječima, danas se u patriotizam i srpsko jedinstvo kunu oni koji najmanje imaju pravo na to, dok oni koji su stvarali RS "žive na marginama društva".

Govoreći o predloženom zakonu o zaštiti ćirilice, ona je kazala da u tom zakonu ima nepreciznosti i da predloženi zakon nije isti kao u Srbiji.

"Vlada je morala da konkretizuje ovo zakonsko rješenje, a ne da ostavi podzakonskim aktima, koji se uglavnom ne donose u praksi", kazala je Trivićeva.

]]>
15.09.2021T15:03:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334731/dan-srpskog-jedinstva-nije-usmjeren-protiv-ostalih-naroda-u-bih-.html
Haški proces Tačiju i saoptuženima ne može početi prije ljeta 2022. https://www.rtcg.me/vijesti/region/334626/haski-proces-taciju-i-saoptuzenima-ne-moze-poceti-prije-ljeta-2022.html Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, ne može početi prije ljeta 2022. godine, tvrdila je danas odbrana optuženih. "Nema šanse da suđenje počne prije ljeta sljedeće godine, zato što su tužioci tek sad počeli da odbrani objelodanjuju dokaze", rekao je Ben Emerson, branilac drugooptuženog Kadrija Veseljija, na sedmoj raspravi o stanju u postupku pred sudom za zločine OVK u Hagu.

U oštroj kritici, povišenim glasom, Emerson je zatražio izvinjenje tužilaca zato što su, kako je podsjetio, ranije tvrdili da će suđenje početi ovog mjeseca, a sada nijesu u stanju ni da odbrani objelodane sav dokazni materijal.

On je sugerisao da je tužilaštvo namjerno uskraćivalo dokaze odbrani, dok optuženi sjede u pritvoru od novembra prošle godine.

Po Emersonu, tužioci su, istovremeno, odbranu neosnovano optuživali da ona oteže s pripremama za suđenje, kako bi to iskoristila kao temelj za zahtjev da optuženi budu pušteni na uslovnu slobodu.

"Ja od tužilaca očekujem izvinjenje zbog obmane suda, optuženih i odbrane i zato što još ne znamo šta je suština njihovog predmeta. Potpuno je nenormalno da se tužioci ponašaju na ovako neprofesionalan način", kazao je Emerson.

Veseljijev branilac je kritikovao i sudiju Gijua što "ne pokazuje ni malo zabrinutosti", niti bilo šta preduzima zbog takvog postupanja tužilaca.

"Najmanje što možete da učinite u ovoj situaciji je da optužene pustite na uslovnu slobodu", sugerisao je Dejvid Jang, branilac trećeoptuženog Redžepa Seljimija.

Advokat prvooptuženog Tačija, Greg Kiho precizirao je da je odbrana od tužilaca dobila 11.300 dokumenata, odnosno 75 odsto dokaza, od prošle statusne konferencije u julu.

Prema riječima Kihoa, koji se prvi put pojavio u sudnici, odbrana nema ni vremena, ni resursa, da pregleda, da procijeni te dokumente, bez dodatnih informacija od tužilaštva.

"Sada ne znamo koliko ćemo još dokaznog materijala dobiti do roka koji ističe 27. septembra", kazao je Kiho, uz kojeg je u sudnici bio i Tačijev kobranilac Pjer Ričard Prosper, bivši američki ambasador za ratne zločine.

Tužiteljka Kler Loson usprotivila se zahtjevu branilaca da pruži dodatne detalje o dokazima koje objelodanjuje, rekavši da je "lako utvrditi na šta se dokumenti odnose".

Zastupnica optužbe je obećala da će poštovati rok za dostavljanje dokaza odbrani do 27. septembra, uz nekoliko opravdanih izuzetaka.

Na optužbe advokata Emersona, Loson nije direktno odgovorila, osim što je rekla da sudija redovno, na svaka dva mjeseca, razmatra opravdanost pritvora optuženih i da je do sada svaki put pritvor produžio.

Usporeno objelodanjivanje dokaza odbrani, tužiteljka je opravdala teškoćama uzrokovanim pandemijom kovida.

Tužilaštvo je ranije najavilo da će za početak suđenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne prije polovine 2022.

Zajedno sa Tačijem, Veseljijem i Redžepijem, optužen je i Jakup Krasnići.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

]]>
14.09.2021T23:18:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334626/haski-proces-taciju-i-saoptuzenima-ne-moze-poceti-prije-ljeta-2022.html
Merkel: Berlinski proces nije zamjena za EU https://www.rtcg.me/vijesti/region/334608/merkel-berlinski-proces-nije-zamjena-za-eu.html Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, poslije zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamjena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspjehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi. Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

"Što više saradnje to bolje", dodala je.

Albanski premijer Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju.
Rama je dodao da je "nevjerovatno da Kosovo ne koristi tu inicijativu" u koju su uključeni Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija".

Merkel je ponovila da je Njemačka zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana u EU i čestitala Albaniji na naporima da restrukturira pravosudni sistem.

Ocijenila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora sa EU, ali da nažalost to nije ostvareno zbog veta Bugarske.

Na zajedničkom radnom ručku s njemačkom kancelarkom učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova - Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promjenama, da je diskusija bila konstruiktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Prije zajedničkog sastanka lidera regiona napravljena je grupna fotografija sa kancelarkom Merkel koja stoji u sredini okružena međusobno udaljenim učesnicima.

]]>
14.09.2021T16:27:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334608/merkel-berlinski-proces-nije-zamjena-za-eu.html
EU mora održati obećanja Zapadnom Balkanu https://www.rtcg.me/vijesti/region/334554/eu-mora-odrzati-obecanja-zapadnom-balkanu.html Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je da bi građani Zapadnog Balkana mogli izazvati narednu migrantsku krizu, ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu i pozvao EU da pojača saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana po pitanju migracija. U intervjuu za Mađar Nemzet, Varheji je rekao da je avganistanska kriza pokazala "koliko su ozbiljne posljedice ako nema čvrstine i dosljednosti u geopolitičlkim odlukama".

"Moramo održati obećanja Zapadnom Balkanu. Za mene je to jedna od najvažnijih pouka situacije u Avganistanu" rekao je Varheji, prenijela je agencija MTI.

"Zamislimo šta bi se dogodilo da se pristupni proces naših partnera sa Zapadnog Balkana još više razvuče i da se - iz nekog geopolitičkog razloga - na kraju ne dogodi ono što smo obećali", rekao je Varheji.

On je dodao da je "geografski, Zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Avganistana" što znači da "integracija tog regiona mora biti evropski prioritet".

Govoreći o samitu EU i Zapadnog Balkana koji je zakazan za oktobar, komesar je rekao da se raduje što će videti koji bi djelovi evropskih planova za ekonomski razvoj regiona mogli početi da se primjenjuju.

"Cilj je podržati dugoročnu stabilnost i mir u tom regionu", dodao je.

Kada je riječ o Srbiji, Varheji je rekao je da je na državama članicama EU da li će gotovo sva pristupna poglavlja biti otvorena prije kraja godine.

Za pristupanje Albanije i Sjeverne Makedonije, Varheji je rekao da obje zemlje ispunjavaju sve kriterijume za početak pregovora o pridruživanju.

U intervjuu za Madjar Nemzet Varheji se založio i za "novu vrstu partnerstva" EU sa Turskom i u ekonomskoj saradnji i po pitanju zajedničkog rješavanja migrantskog pitanja.

Govoreći o situaciji u Avganistanu i naporima za sprečavanje novog talasa migranata, Varheji je ukazao da je ključna razlika od situacije iz 2015. to što sada još nije kasno da se kriza spriječi.

"Ali to zahtijeva da preduzmemo prave korake, izvučemo pouke iz 2015 i koncentršemo se na prevenciju", rekao je Varheji.

]]>
14.09.2021T10:51:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334554/eu-mora-odrzati-obecanja-zapadnom-balkanu.html
Milanović Vučiću: Besposlen pop i jariće krsti https://www.rtcg.me/vijesti/region/334538/milanovic-vucicu-besposlen-pop-i-jarice-krsti.html Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima širom svijeta da 15. septembra istaknu srpsku zastavu, rekavši da "besposlen pop i jariće krsti".

"Stvarno ne mogu da vjerujem da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebalo", rekao je Milanović  u Pazinu.

Milanović je kazao da ne treba reagovati na Vučićev poziv Srbima da istaknu srpsku zastavu na novi praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, prenosi agencija Hina.

"Valjda se očekuje da svako od nas reaguje nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina", naveo je predsjednik Hrvatske.

Dodao je da se na taj način "ne gradi jaka, uticajna i moćna država".

"Kao relativno mlad čovjek, puno je još godina pred njim (Vučićem), smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze", rekao je Milanović.

Milanović je kazao i da Srbi u Hrvatskoj "sami treba da procijene koji su pravi motivi tog poziva".

Vučić je prije nekoliko dana objavio na društvenoj mreži TikTok snimak u kojem se Srbi pozivaju da istaknu zastave 15. septembra.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obilježen u Srbiji i Republici Srpskoj 15. septembra. Taj datum je izabran kao godišnjica proboja Solunskog fronta 1918. godine, u Prvom svjetskom ratu.

]]>
14.09.2021T10:40:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334538/milanovic-vucicu-besposlen-pop-i-jarice-krsti.html
Poruka Amerikancima: Ne u Srbiju, Albaniju... https://www.rtcg.me/vijesti/region/334531/poruka-amerikancima-ne-u-srbiju-albaniju.html Stejt department izdao upozorenje za američke državljane da ne putuju u Srbiju, Avganistan, Albaniju, Beliz, Litvaniju i još četiri destinacije zbog kovida-19. Isto upozorenje objavili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Države za koje je izdato upozorenje spadaju u zemlje četvrtog stepena u kojima je zabilježena značajna rasprotstranjenost koronavirusa.

U dokumentu Stejt departmenta ističe se da je rizik od zaraze i razvoja ozbiljnijih simptoma niži ukoliko je osoba potpuno vakcinisana nekom od vakcina koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA), prenio je Glas Amerike.

Centri za kontrolu bolesti i zaraza izdali su upozorenje četvrtog nivoa za devet destinacija, navodeći da treba izbjegavati putovanja u te zemlje. Među njima su, osim Srbije i Grenada, Sent Kits i Nevis, Slovenija i Mauricijus.

Sredinom avgusta, Stejt department objavio je preporuku za državljane SAD da zbog Kovida 19 ne putuju u Crnu Goru.

U okviru izmijenjenih preporuka za međunarodna putovanja, koje Stejt demartment redovno izdaje na osnovu zdravstvenih i bezbjednosnih uslova u zemljama širom svijeta, nivo upozorenja za Crnu Goru je sa trećeg podignut na maksimalni, četvrti nivo.

Upozorenje najvišeg nivoa za Crnu Goru je zbog širenja koronavirusa bilo izdato i sredinom februara.

]]>
14.09.2021T08:27:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334531/poruka-amerikancima-ne-u-srbiju-albaniju.html
Proširenje korisno i za Z. Balkan i za EU https://www.rtcg.me/vijesti/region/334522/prosirenje-korisno-i-za-z-balkan-i-za-eu.html Novi američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD imaju veoma jasan cilj da cio Zapadni Balkan postane dio Evropske unije, gdje mu je geografski, istorijski i kulturološki mjesto, i da ujedno uvjere i Uniju da će proširenjem na region biti samo na dobitku. Eskobar, koji je naslijedio Metjua Palmera na mjestu zamjenika pomoćnika državnog sekretara u birou za Aziju i Evroaziju i izaslanika za Zapadni Balkan, rekao je da će u tom cilju SAD raditi ruku pod ruku sa EU kako bi ubijedile sve strane da je to jedini ispravan put.

Na panelu u organizaciji briselskog Centra za evropsku politiku (EPC), Eskobar je rekao da članstvo u EU donosi velike koristi, da zemlje postaju demokratskije, prosperitetnije, i da čak i sama kandidatura za članstvo podstiče zemlje da postanu demokratskije i ekonomski jače.

Eskobar je rekao da mu je gostovanje na vebinaru prvo javno istupanje od kako je imenovan, i da s obzirom da je donedavno radio u ambasadi SAD u Beogradu, za razliku od nekih svojih kolega vidi veliku količinu optimizma na Zapadnom Balkanu.

 

]]>
13.09.2021T20:30:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334522/prosirenje-korisno-i-za-z-balkan-i-za-eu.html
Hrvatska: Počeo digitalni popis stanovništva https://www.rtcg.me/vijesti/region/334520/hrvatska-poceo-digitalni-popis-stanovnistva.html Prvog dana digitalnog Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Hrvatskoj, danas je do 15 sati popisano 18.727 domaćinstava, saopštio je Državni zavod za statistiku (DSZ). Zavod za statistiku je precizirao da digitalnu popisnicu ispunjava jedan član domaćinstva i popisuje sebe, sve članove svoga domaćinstva, domaćinstvo i stan, prenosi Hina.

Takav način samopopisivanja omogućuje bezbjednu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara, napomenuli su iz Zavoda.

Podsjetili su i da u prvoj fazi popisa, do 26. septembra, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svog domaćinstva na portalu e-Građani.

]]>
13.09.2021T20:02:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334520/hrvatska-poceo-digitalni-popis-stanovnistva.html
Regionu predstoji dug put do članstva u EU https://www.rtcg.me/vijesti/region/334519/regionu-predstoji-dug-put-do-clanstva-u-eu.html Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da cijelom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

On je navela da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i regionu predstoji dug put do članstva.

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahtjeve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kancelarka Merkel, poslije Beograda ide u Tiranu, gdje će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, kao i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslije sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".

Navela je da EU ima "veliki geostrateški interes" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne djeluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspjesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".

Merkel je rekla da su Srbija i Njemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".

Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog povjerenja".

Na početku zajedničke konferenciji za novinare, predsjednik Srbije zahvalio je kancelarki Angeli Merkel na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju.

"Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka", rekao je Vučić.

On je rekao da je sa njemačkom kancelarkom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, usklađenosti spoljne politike Srbije sa politkom Evropske unije, o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa... 

Merkelova je rekla da joj je drago drago što je došla u Srbiju i što su ovih godina došli do odnosa punog povjerenja i niza rezultata.

Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u EU

Merkel je izjavila da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU), ali da prije toga treba da budu riješena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je rekla da će "neka pitanja biti riješena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.

"To (kosovsko) pitanje se mora riješiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa prije nego što se riješe drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rješavati, ali ja sam za mapu puta, gdje se prvo rješavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumijevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Njemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je riječ o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".

 

 

 

]]>
13.09.2021T19:35:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334519/regionu-predstoji-dug-put-do-clanstva-u-eu.html
Preminuo Borisav Jović https://www.rtcg.me/vijesti/region/334513/preminuo-borisav-jovic.html Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović preminuo je u 93. godini od kovida u VMC Karaburma, potvrđeno je RTS-u u toj ustanovi. Jović je rođen 29. oktobra 1928. godine, bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ i visoki funckioner SPS-a.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirao 1952. a doktorirao 1965. Tokom karijere bio je na različitim visokim državnim funkcijama, uglavnom iz oblasti društveno-ekonomskog razvoja.

Bio je ambasador SFRJ u Italiji u periodu od 1975. do 1979. Godine 1983. izabran je za potpredsjednika Skupštine Srbije. Od 1988. do 1989. je bio predsjednik Skupštine SR Srbije.

Dana 28. marta 1989. godine izabran je za predstavnika Srbije u Predsjedništvu SFRJ. Bio je potpredsjednik Predsjedništva SFRJ od 15. maja 1989. do 15. maja 1990, a potom predsjednik Predsjedništva SFRJ od 15. maja 1990. do 15. maja 1991.

Uveče 15. marta 1991. podnio je ostavku nakon što Predsjedništvo SFRJ na sjednici od 12. do 15. marta 1991. kao Vrhovna komanda Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo predlog Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga o uvođenju vanrednog stanja u zemlji, ali Narodna skupština Srbije nije prihvatila njegovu ostavku.

Bio je predsjednik Socijalističke partije Srbije od 24. maja 1991. do 24. oktobra 1992, što je prethodno bio Slobodan Milošević koji je formalno otišao s te funkcije (ali je nezvanično zadržao presudni uticaj u njoj) jer po Ustavu nije mogao istovremeno da bude predsjednik SPS-a i predsjednik Srbije.

Kada se Milošević zvanično vratio na čelo stranke, Jović je postao potpredsjednik SPS-a i ostao na toj funkciji do kraja novembra 1995.

]]>
13.09.2021T19:06:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334513/preminuo-borisav-jovic.html
Do kraja godine odluka o vraćanju vojnog roka https://www.rtcg.me/vijesti/region/334433/do-kraja-godine-odluka-o-vracanju-vojnog-roka.html Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da će se do kraja godine znati da li će biti uvedeno redovno služenje vojnog roka, navodeći da on to podržava. "Ja sam za, to je potreba stuke i zemlje", rekao je za TV Prva Stefanović i dodao da je najbliži model od šest mjeseci trajanja, ako bude uvedena ta obaveza.

On je naglasio da se u saradnji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obavlja "temeljna priprema" za uvođenje vojnog roka, ako se takva odluka donese.

Govoreći o Danu srpskog jedistva, slobode i nacionalne zastave, on je rekao da će 15. septembra na Ušću, u Beogradu, biti prikazano naoružanje Vojske Srbije, čije će jačanje biti nastavljeno.

"Ne želimo nikog da ugrozimo, ali činimo to da neko ne pomisli da je Srbija lak plen", rekao je Stefanović, dodajući da su mnoga vojna sredstva modernizovana i nabavljena nova.

]]>
13.09.2021T09:52:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334433/do-kraja-godine-odluka-o-vracanju-vojnog-roka.html
HR: Počinje prva faza popisa stanovništva https://www.rtcg.me/vijesti/region/334376/hr-pocinje-prva-faza-popisa-stanovnistva.html U Hrvatskoj će sjutra početi prva faza popisa stanovništva, koja će trajati do 26. septembra.

Iz Državnog statističkog zavoda saopšteno je da će se popis stanovništva sprovoditi u dvije faze i na dva načina, a građani će moći da izaberu način popisivanja.

U prvoj fazi građanima će biti omogućeno da se samopopišu putem sistema e-Građani, prenosi Tanjug.

Druga faza popisa počeće 27. septembra i trajaće do 17. oktobra, i podrazumijeva izlazak popisivača na teren.

Iz Državnog statističkog zavoda pozvali su sve građane da se samopopišu u prvoj fazi putem sistema e-Građani.

Ukazuje se da u toj fazi građani mogu da popišu sebe, sve članove domaćinstva, pa i članove nekog drugog domaćinstva.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generisanu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno sprovedenog samopopisivanja.

Kontrolnu šifru treba zapisati na papir i sačuvati je do druge faze, kada će je predati popisivaču, radi kontrole obima popisa.

]]>
12.09.2021T16:10:00 +0100 Region https://www.rtcg.me/vijesti/region/334376/hr-pocinje-prva-faza-popisa-stanovnistva.html