Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ b92 ]

01. 03. 2021. 22:47   >>  22:56 1

Kašogijeva vjerenica traži da se kazni Mohamed bin Salman

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija apelovala je da se bez odlaganja kazni saudijski prijestolonasljednik zbog ubistva novinara.

"Ovo neće donijeti samo pravdu koju smo tražili, već bi moglo spriječiti ponavljanje sličnih djela", navela je u saopštenju Hatidže Čengiz.

Saopštenje je izdato nakon što je američka obavještajna služba otkrila da je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio Kašogijevo ubistvo.

Saudijska Arabija je odbacila taj izvještaj, prenio je BBC.

Prijestolonasljednik Mohamed, koji je u stvari vladar kraljevine, negirao je bilo kakvu ulogu u ubistvu.

Kašogi je ubijen tokom posjete saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine, a njegovo tijelo je raskomadano.

Podsjetimo, pedesetdevetogodišnji novinar je otišao u konzulat u oktobru 2018. kako bi pribavio dokumenta koja bi mu omogućila da se vjenča sa vjerenicom iz Turske.

Navodno je od brata prijestolonasljednika, princa Halida bin Salmana, koji je u to vrijeme bio ambasador u Sjedinjenim Državama, dobio uvjeravanja da će biti bezbjedno da posjeti konzulat.

Princ Halid je porekao da je imao bilo kakvu komunikaciju s novinarom.

Prema riječima saudijskih tužilaca, Kašogi je nasilno zadržan poslije borbe i ubrizgana mu je ogromna količina droge, što je dovelo do predoziranja i smrti.

Njegovo tijelo je potom raskomadano i predato lokalnom "saradniku" izvan konzulata, rekli su tužioci.

Ostaci njegovog tijela nikada nisu pronađeni.

Detalji su otkriveni u transkriptima audio snimaka ubistva do kojih je došla turska obavještajna služba.

Kašogi je svojevremeno bio savjetnik saudijske vlade i blizak kraljevskoj porodici, ali su njihovi odnosi zahladnili i on je zatražio egzil u Americi 2017. godine.

Odatle je pisao mjesečnu kolumnu u Vašington postu gdje je kritikovao politiku princa Muhameda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније